Идеи за възстановяване печалбата в заведението

Добре дошли в септември 2020, само няколко месеца след периода “lockdown”. Все още нещата не са както преди. Ще ви дадем  някои съвети за преживяване на “новото нормално” в ресторантьорския бизнес.

Измислете тематична кампания

Проведете кампания за конкретно ястие, например, в един от многото международни дни, свързани с храните, точно както на неотдавнашния Международен ден на хамбургера.  Чудесен повод да създадете един различен хамбургер и да го представите.

Какво ще кажете за японски бургер, индийски бургер, китайски? Или “БББ” вариант – български балкански бургер? Понякога  всички имаме нужда да избягаме от обичайното.  Така че бъдете креативни както в храната, така и в предлагането й.

Пригответе се предварително – проучете празниците, свързани с храната (а защо не и с напитките) в календара:

– на 1 октомври е световен ден на вегетарианците;

– на 1 ноември е Световен ден на веганството;

– на 14 март – Световен ден на пая

– първият петък на август е Денят на бирата и т.н.

Планирайте промоционална стратегия и потребителско насочена, наустоимо вкусна оферта, както за клиентите в ресторанта, така и за хората, които поръчват за вкъщи.

Програми за подпомагане

Разгледайте внимателно вариантите, които са на разположение като държавна помощ. Можете ли да получите безвъзмездни средства за маркетингова подкрепа,  за развиване на бизнеса онлайн, например. Имате ли уебсайт? Говори се за програма, която ще финансира изработката на сайтове. А знаете ли че може да имате добър сайт само за 3 дни на цена от 150лв или дори безплатно? Нужно ли е да чакате и да се занимавате с бюрокрация?

Един Съвет: свържете се с нас в Zavedenia.bg, за да вземете един от нашите маркетингови пакети  и да стартираме за вас онлайн присъствие само за няколко дни. Можем да съдействаме за провеждане на кампании за гореспоменатите празници, както и да други ключови за ресторанта дати. 

Промяната в клиентите

След първоначалното бързане да се върнем в ресторантите, трябва да видим как можем да привличаме хората в заведенията с по-малък бюджет. Това е мястото, където доставките на храна търпят развитие нагоре, но в средносрочен план – хората ще търсят приятното преживяване – вечеря навън.

Какъв опит имате към момента с реалните клиенти, вечерящи на място. Сега е лесно, защото всички са навън, на открито, но след няколко седмици как ще изглеждат нещата? Какво може да направите за клиентите си, за да сте по-атрактивни?

Prix (Price) Меню с фиксирана цена

Нереализираните резервации, трябва да бъдат управлявани внимателно. Имайте фиксирана цена за меню, което клиентите предварително резервират. Трябва да имате правилния подход към  предлаганото предложение и да помислите как клиентът ви разглежда това предложение.

От гледна точка на паричния поток е превъзходно. Плащането е направено, преди фактическото приготвяне на храната. Помислете за пакет с напитки, също. Предварителната резервация означава, че можете да запазите такса за неявилите се клиенти. Ще ви помогнем да настроите тази услуга.

С резервация, без резервация или микс?

Хората като мен, например, не искат да чакат в ресторант за свободна маса и обичат да резервират предварително. Добър подход е 60% от местата на заведението, да са на разположение за резервация, и запазете някои маси за клиенти, които идват директно. Количеството хора, които идват без резервация може да се промени скоро. Имайте едно на ум. За големи групи винаги взимайте депозит, който не се възстановява. Отново можем да ви помогнем и с тази услуга, така че клиентите лесно да правят това онлайн.

!!! Свържете се с нас,  да видим дали бихте се класирали за Седмицата на ресторантите през октомври 2020 г. – София, Пловдив и Варна.

Бизнес икономия

Вече има по-малко ресторанти. Някои са затворени завинаги. Слабите ще бъдат премахнати. Може би 25% от ресторантите са затворили за постоянно.

Вероятно предстои голямо увеличение на онлайн доставките – и ние разгръщаме възможности за повече ресторанти, чрез нашата нова платформа order.bg. Спестяваме на ресторантите хиляди, защото взимаме само 9% + ДДС, а не 25% + ДДС, която много от вас плащат със съществуващите фирми за доставка на храна.

Правим това, като работим с независими ресторанти, които имат по-висока стойност на поръчката. Много пари се губят с големите фирми за доставки. Ние залагаме на скромно възнаграждение и сме част от българската ресторантьорска сцена (не сме бизнес с международно финансиране).

Това е моментът да използвате разумно маркетинговия си бюджет и да инвестирате в Zavedenia.bg и Order.bg. Ние сме част от вашата общност. Имаме вътрефирмени умения за графичен дизайн, така че да ви промотираме пред клиентите във Facebook и да работим по схеми за отстъпки за лоялност, за да подпомогнем честотата на поръчките ви. Фокусирани сме върху увеличаване стойността на приходите от дадена поръчка от клиент и изграждане на списък лоялни към вашето заведение клиенти.

Уверете се, че сте печеливши в тези предизвикателни времена. Уверете се, че работите на върха на възможностите си и помислете добре за управление на онлайн поръчки. Говорете с нас за Order.bg, който е проектиран да спестява и на вас, и на вашите клиенти пари и време.

Накрая, да споменем –  не забравяйте да бъдете видими и свързани с клиентите си. Уверете се, че те се сещат за вашия ресторант.

Бъдете издръжливи и продължавайте напред. Вълнуващо е да виждаме някои места, които се справят толкова добре в момента.

С пожелание за успех:

 Георги и екипът на Zavedenia.bg, Order.bg и Restaurant Week

Leave a Reply