Ресторантите могат да бъдат спасени чрез реконструиране

Стана ясно, че ресторантите не могат да функционират по познатия бизнес модел, той е с пробойни, а пространствата не са безопасни. В следващите редове може да прочетете как нещата могат да се преосмислят, преорганизират (концептуално и стилово), така че заведенията да могат да функционират и в бъдеще.

Дори и при нормални условия ресторантите винаги работят с нисък марж на печалбите. Собствениците се сблъскват с различни трудности като висок наем, голям обем заплати, както и факта, че ресторантът не винаги има целодневно посетители. Сега в ситуацията на пандемия, ръководството изпитва затруднения с непрекъснато чистене и дезинфекция.

На една интересна концепция попаднахме в статия на Bloomberg:

Bloomberg Pursuits помолиха Rockwell Group, известна с проектирането на такива дестинации като Nobu 57 в Ню Йорк и курорта Palms Casino в Лас Вегас, да споделят визия за бъдещето, която решава тези структурни проблеми – многофункционален център, който е икономически и екологично жизнеспособен. В тези визуализации ресторантът служи като читалище, магазин за хранителни стоки и образователно пространство през деня. Вечерта,  различни компоненти могат да бъдат пренаредени, така че клиентите  да могат да хапнат, в обособено лично пространство, спазвайки дистанция.

През деня

Многофункционалното пазарно и обществено пространство може да помогне за осигуряване на рентабилност в извънработни часове, както и да наеме повече хора.

Малки, автоматизирани и модулни “легла” за отглеждане на храна са подредени в дълги тънки стени в цялата стая. Такива вертикални градини биха позволили на ресторанта да отглежда  зеленина, билки и ядливи цветя на закрито, осигурявайки на готвачите целогодишна доставка на пресни съставки, за да намали допълнително разходите. Допълнителните градини и пчелини на покрива, например,  могат допълнително да разширят производството на градски ферми. Всеки излишък може да бъде поставен в комплекти за хранене или да се продава отделно.

Тези хидропонови зелени „стени“ (1) също служат за буйни, подвижни разделители за помещения, които могат да разширяват или съгласуват места за сядане, ако е необходимо.

Ресторант / магазин като тези също ще предлагат селекция от сирена, колбаси, печива и други продукти от местни занаятчии, както в открита зона за храни (2), така и през витрина за бързо пазаруване (3). Кръжащият персонал може да обслужва клиенти и през уличен павилион (4). Менютата с QR код и онлайн поръчките през мобилните устройства ще сведат до минимум взаимодействието със сервитьора. Извън часовете, предвидени за обслужване със сервитьор, масите на открито осигуряват място за хапване на крак.

Задната част на пространството за хранене (5) може да бъде превърнато в класна стая или форум за срещи, където да се преподават уелнес, готварство, ресторантьорство – наистина всичко, свързано с бизнеса.

Вечерта

Домакин посреща клиентите на открито (6). Ниските маси отвън, заобиколени от зеленина, осигуряват спокойно място за изчакване и избягване на струпване на хора отпред. Атрактивните санитарни помещения (7) с мивки демонстрират внимание към хигиената. (В близко бъдеще пандемията ще премине, но ресторантите ще са по-добре подготвени за потенциални здравословни проблеми занапред.)

Вътре, с пренаредените зелени стени, оформлението сега е ориентирано около централна кухня (8), поставена зад плъзгащи се стъклени врати. Това добавя оживена атмосфера в по-спокойните моменти за хранене и уверява гостите за добрите практики на ресторанта. Серия от гъвкави уединени пространства за хранене (9) заобикалят кухнята, така че гостите все още се чувстват част от общото преживяване, докато са физически дистанцирани. Количките във всеки кът за хранене имат дезинфектант за ръце, чисти сребърни съдове и салфетки и могат лесно да се преместят, за да се подготвят маси, които се преобразуват.

Брояч, обхващащ кухнята, разполага с двойки и самостоятелни трапезарии. Периферията се поддържа чиста, така че хората да могат да преминават лесно. Тоалетните (10) разполагат с автоматични врати и приспособления без допир.

Стените с прозорци, които гледат към улицата, замъгляват границата между външната част и вътрешната. Вентилацията се подпомага и от високоефективни мобилни въздушни филтри, които се движат около ресторанта, за да намалят праховите частици.

Споделяме с вас всичко това, за да представим различни идеи, с които се опитваме да помогнем за преодоляване на кризата от Коронавируса и да продължим напред! Наясно сме, че написаното е почти “идеален концептуален дизайн”, който не е осъществим навсякъде, но както се казва nнякъде между многото идеи, ще се намери точно вашата.

Leave a Reply