Идеи за възстановяване печалбата в заведението

Добре дошли в септември 2020, само няколко месеца след периода “lockdown”. Все още нещата не са както преди. Ще ви дадем  някои съвети за преживяване на “новото нормално” в ресторантьорския бизнес.

Измислете тематична кампания

Проведете кампания за конкретно ястие, например, в един от многото международни дни, свързани с храните, точно както на неотдавнашния Международен ден на хамбургера.  Чудесен повод да създадете един различен хамбургер и да го представите.

Какво ще кажете за японски бургер, индийски бургер, китайски? Или “БББ” вариант – български балкански бургер? Понякога  всички имаме нужда да избягаме от обичайното.  Така че бъдете креативни както в храната, така и в предлагането й.

Пригответе се предварително – проучете празниците, свързани с храната (а защо не и с напитките) в календара:

– на 1 октомври е световен ден на вегетарианците;

– на 1 ноември е Световен ден на веганството;

– на 14 март – Световен ден на пая

– първият петък на август е Денят на бирата и т.н.

Планирайте промоционална стратегия и потребителско насочена, наустоимо вкусна оферта, както за клиентите в ресторанта, така и за хората, които поръчват за вкъщи.

Програми за подпомагане

Разгледайте внимателно вариантите, които са на разположение като държавна помощ. Можете ли да получите безвъзмездни средства за маркетингова подкрепа,  за развиване на бизнеса онлайн, например. Имате ли уебсайт? Говори се за програма, която ще финансира изработката на сайтове. А знаете ли че може да имате добър сайт само за 3 дни на цена от 150лв или дори безплатно? Нужно ли е да чакате и да се занимавате с бюрокрация?

Един Съвет: свържете се с нас в Zavedenia.bg, за да вземете един от нашите маркетингови пакети  и да стартираме за вас онлайн присъствие само за няколко дни. Можем да съдействаме за провеждане на кампании за гореспоменатите празници, както и да други ключови за ресторанта дати. 

Промяната в клиентите

След първоначалното бързане да се върнем в ресторантите, трябва да видим как можем да привличаме хората в заведенията с по-малък бюджет. Това е мястото, където доставките на храна търпят развитие нагоре, но в средносрочен план – хората ще търсят приятното преживяване – вечеря навън.

Какъв опит имате към момента с реалните клиенти, вечерящи на място. Сега е лесно, защото всички са навън, на открито, но след няколко седмици как ще изглеждат нещата? Какво може да направите за клиентите си, за да сте по-атрактивни?

Prix (Price) Меню с фиксирана цена

Нереализираните резервации, трябва да бъдат управлявани внимателно. Имайте фиксирана цена за меню, което клиентите предварително резервират. Трябва да имате правилния подход към  предлаганото предложение и да помислите как клиентът ви разглежда това предложение.

От гледна точка на паричния поток е превъзходно. Плащането е направено, преди фактическото приготвяне на храната. Помислете за пакет с напитки, също. Предварителната резервация означава, че можете да запазите такса за неявилите се клиенти. Ще ви помогнем да настроите тази услуга.

С резервация, без резервация или микс?

Хората като мен, например, не искат да чакат в ресторант за свободна маса и обичат да резервират предварително. Добър подход е 60% от местата на заведението, да са на разположение за резервация, и запазете някои маси за клиенти, които идват директно. Количеството хора, които идват без резервация може да се промени скоро. Имайте едно на ум. За големи групи винаги взимайте депозит, който не се възстановява. Отново можем да ви помогнем и с тази услуга, така че клиентите лесно да правят това онлайн.

!!! Свържете се с нас,  да видим дали бихте се класирали за Седмицата на ресторантите през октомври 2020 г. – София, Пловдив и Варна.

Бизнес икономия

Вече има по-малко ресторанти. Някои са затворени завинаги. Слабите ще бъдат премахнати. Може би 25% от ресторантите са затворили за постоянно.

Вероятно предстои голямо увеличение на онлайн доставките – и ние разгръщаме възможности за повече ресторанти, чрез нашата нова платформа order.bg. Спестяваме на ресторантите хиляди, защото взимаме само 9% + ДДС, а не 25% + ДДС, която много от вас плащат със съществуващите фирми за доставка на храна.

Правим това, като работим с независими ресторанти, които имат по-висока стойност на поръчката. Много пари се губят с големите фирми за доставки. Ние залагаме на скромно възнаграждение и сме част от българската ресторантьорска сцена (не сме бизнес с международно финансиране).

Това е моментът да използвате разумно маркетинговия си бюджет и да инвестирате в Zavedenia.bg и Order.bg. Ние сме част от вашата общност. Имаме вътрефирмени умения за графичен дизайн, така че да ви промотираме пред клиентите във Facebook и да работим по схеми за отстъпки за лоялност, за да подпомогнем честотата на поръчките ви. Фокусирани сме върху увеличаване стойността на приходите от дадена поръчка от клиент и изграждане на списък лоялни към вашето заведение клиенти.

Уверете се, че сте печеливши в тези предизвикателни времена. Уверете се, че работите на върха на възможностите си и помислете добре за управление на онлайн поръчки. Говорете с нас за Order.bg, който е проектиран да спестява и на вас, и на вашите клиенти пари и време.

Накрая, да споменем –  не забравяйте да бъдете видими и свързани с клиентите си. Уверете се, че те се сещат за вашия ресторант.

Бъдете издръжливи и продължавайте напред. Вълнуващо е да виждаме някои места, които се справят толкова добре в момента.

С пожелание за успех:

 Георги и екипът на Zavedenia.bg, Order.bg и Restaurant Week

Ресторантите могат да бъдат спасени чрез реконструиране

Стана ясно, че ресторантите не могат да функционират по познатия бизнес модел, той е с пробойни, а пространствата не са безопасни. В следващите редове може да прочетете как нещата могат да се преосмислят, преорганизират (концептуално и стилово), така че заведенията да могат да функционират и в бъдеще.

Дори и при нормални условия ресторантите винаги работят с нисък марж на печалбите. Собствениците се сблъскват с различни трудности като висок наем, голям обем заплати, както и факта, че ресторантът не винаги има целодневно посетители. Сега в ситуацията на пандемия, ръководството изпитва затруднения с непрекъснато чистене и дезинфекция.

На една интересна концепция попаднахме в статия на Bloomberg:

Bloomberg Pursuits помолиха Rockwell Group, известна с проектирането на такива дестинации като Nobu 57 в Ню Йорк и курорта Palms Casino в Лас Вегас, да споделят визия за бъдещето, която решава тези структурни проблеми – многофункционален център, който е икономически и екологично жизнеспособен. В тези визуализации ресторантът служи като читалище, магазин за хранителни стоки и образователно пространство през деня. Вечерта,  различни компоненти могат да бъдат пренаредени, така че клиентите  да могат да хапнат, в обособено лично пространство, спазвайки дистанция.

През деня

Многофункционалното пазарно и обществено пространство може да помогне за осигуряване на рентабилност в извънработни часове, както и да наеме повече хора.

Малки, автоматизирани и модулни “легла” за отглеждане на храна са подредени в дълги тънки стени в цялата стая. Такива вертикални градини биха позволили на ресторанта да отглежда  зеленина, билки и ядливи цветя на закрито, осигурявайки на готвачите целогодишна доставка на пресни съставки, за да намали допълнително разходите. Допълнителните градини и пчелини на покрива, например,  могат допълнително да разширят производството на градски ферми. Всеки излишък може да бъде поставен в комплекти за хранене или да се продава отделно.

Тези хидропонови зелени „стени“ (1) също служат за буйни, подвижни разделители за помещения, които могат да разширяват или съгласуват места за сядане, ако е необходимо.

Ресторант / магазин като тези също ще предлагат селекция от сирена, колбаси, печива и други продукти от местни занаятчии, както в открита зона за храни (2), така и през витрина за бързо пазаруване (3). Кръжащият персонал може да обслужва клиенти и през уличен павилион (4). Менютата с QR код и онлайн поръчките през мобилните устройства ще сведат до минимум взаимодействието със сервитьора. Извън часовете, предвидени за обслужване със сервитьор, масите на открито осигуряват място за хапване на крак.

Задната част на пространството за хранене (5) може да бъде превърнато в класна стая или форум за срещи, където да се преподават уелнес, готварство, ресторантьорство – наистина всичко, свързано с бизнеса.

Вечерта

Домакин посреща клиентите на открито (6). Ниските маси отвън, заобиколени от зеленина, осигуряват спокойно място за изчакване и избягване на струпване на хора отпред. Атрактивните санитарни помещения (7) с мивки демонстрират внимание към хигиената. (В близко бъдеще пандемията ще премине, но ресторантите ще са по-добре подготвени за потенциални здравословни проблеми занапред.)

Вътре, с пренаредените зелени стени, оформлението сега е ориентирано около централна кухня (8), поставена зад плъзгащи се стъклени врати. Това добавя оживена атмосфера в по-спокойните моменти за хранене и уверява гостите за добрите практики на ресторанта. Серия от гъвкави уединени пространства за хранене (9) заобикалят кухнята, така че гостите все още се чувстват част от общото преживяване, докато са физически дистанцирани. Количките във всеки кът за хранене имат дезинфектант за ръце, чисти сребърни съдове и салфетки и могат лесно да се преместят, за да се подготвят маси, които се преобразуват.

Брояч, обхващащ кухнята, разполага с двойки и самостоятелни трапезарии. Периферията се поддържа чиста, така че хората да могат да преминават лесно. Тоалетните (10) разполагат с автоматични врати и приспособления без допир.

Стените с прозорци, които гледат към улицата, замъгляват границата между външната част и вътрешната. Вентилацията се подпомага и от високоефективни мобилни въздушни филтри, които се движат около ресторанта, за да намалят праховите частици.

Споделяме с вас всичко това, за да представим различни идеи, с които се опитваме да помогнем за преодоляване на кризата от Коронавируса и да продължим напред! Наясно сме, че написаното е почти “идеален концептуален дизайн”, който не е осъществим навсякъде, но както се казва nнякъде между многото идеи, ще се намери точно вашата.

Доставките се трансформират. Кулинарната култура се променя!

Добре е отново да разгледаме новия тренд на доставките, по пример на Обединеното кралство и Америка: надигането на “Черната кухня”. Това са кухни (или ресторанти), които са фокусирани предимно в бизнеса с доставки. Една нова таква платформа във Великобритания и Франция е taster.com. Те имат много обекти с бюджетни кухни и добре подготвен виртуален ресторант, които са направени с цел реализиране на доставки.

Много може да бъде научено от този нов тренд. Бранд, който е проектиран за интернет и това е важно за много експерти в индустрията, които смятат че ресторантьотството по интернет се е развило с 5+ години заради пандемията.

Фокусът на новите брандове само за доставки е изцяло върху храната, няма “Customer service” за който да се притеснявате. Няма контакт със хората, които в действителност консумират храната. Тя е приготвена и опакована с идея за доставка. Единственият проблем на доставката е, че тя често пречи в кухнята на ресторант който има и маси за сядане.

Идеята е храната за доставки да стига директно в домовете на хората. Да бъде хубава, добре приготвена, изглеждаща добре и разбира се вкусна и свежа. Друг фокус е да се използват местни продукти от местни фирми. Подпомагането на местния бизнес ще бъде голяма стъпка движейки се напред след коронавирус епидемията. В замяна този бизнес ще подкрепя местните ресторанти.


Готвене вкъщи с доставка


Все повече хора свикват с приготвянето и консумирането на обяд и вечеря в домашни условия. Ще наблюдаваме все повече работещи от вкъщи, понеже компаниите ще преразгледат нуждата от офис като цяло, а обедните доставки са напът да се увеличат ,драстично дори и след пандемията. Такава е тенденцията във Великобритания през последните години.

Независимо от всичко, бюджетът на много хора ще бъде преразпределен и максимално вложен в стоки и услуги от първа необходимост. А подобна практика – за доставяне на полу-готови продукти за готвене е почти неразвита в България. Идеята е, че свежо приготвени продукти, като паста или пакет с пресни зеленчуци ( и една лесна рецепта към тях) ще удовлетворят финансово и двете страни. Използването на местни фирми и малко продукти за готвене, е ключът, който ще спести на хората време и ще отговаря на приемливо здравословно ниво.

Има лесни отговори. В момента сме в период на дълго прекъсване. Доставката на готова храна и готови продукти за готвене са заместител на това да правим всичко сами. Икономиката определя дали хората ще пазаруват и готвят все повече за себе си или ще посещават заведения. Представете си кошница с продукти готови за приготвяне на дадено ястие – интересна опция и възможност за преструктуриране на бизнеса и запазване на клиентския интерес. Всичко това все още не е развито достатъчно на Българския пазар. Кухни, които са разработени само за поръчки през интернет или по телефона са на път да вкарат креативност и свежест в бизнеса с доставки.

Докато ние смятаме, че ресторантьорския бизнес в България е към пътя на най-големите си промени до сега, какво смятате вие? Ние от zavedenia.com бихме искали да чуем вашето мнение. Моля, пишете ни като отговор на този мейл с вашите идеи и мисли. Ние сме тук за да ви помогнем да развивате вашия бизнес. Ние даваме възможност на много заведения да използват платформа за доставки (напълно безплатно). Ние предлагаме изработката на уебсайт, апликации, SEO, дигитален маркетинг, лоялност и много други услуги още от 2007 насам.

И на последно място ще споменем, че сега е моментът да се подготвим. Сега е моментът да се организираме за промяната, когато рестрикциите се вдигнат. Сега е моментът да се мисли как да привлечем тези клиенти обратно към нашия ресторант. Сега трябва да се помисли за нов бизнес модел.

Доставките – част от Вашия спасителен план, по време и след коронавируса

Добре дошли отново в нашия блог, който сме направили за да Ви информираме и помагаме как да жънете успехи както сега, така и в бъдеще.

Живеем в пазар, който според мнозина се е променил завинаги. Време е да погледнем към нови бизнеси, начинания, както и нови начини да структурирате вашия ресторант и възможностите за доставки.

Сайтове – агрегатори на поръчки

Хората искат ресторантите да са наоколо, когато всички се върнем към нормален начин на живот. Знаем, че някои собственици отиват към FoodPanda и Takeaway – разбира се това е вариант за всеки, но нашият съвет е ако това е вашият избор, вдигнете вашите цени с 20-30% за да компенсирте комисионната на тези фирми. В тези времена има голям шанс за развитие на вашите доставки. Но ако доставките ви са единствената опция, не бива да ги правите със загуба.

ВАЖНО! Записвайте всеки телефон на Ваш клиент, защото утре може да Ви потрябва. Лесно може да стартирате успешна Facebook или Google кампания като таргетирате именно Вашите клиенти.

Взимане на храна на място от ресторанта

Ние съветваме ресторантите да започнат директно взимане от заведението. Окуражавайте да се свързват с вас директно. Тук нашият съвет е да ползвате нас и нашите услуги, които в момента са безплатни, за да можете да покажете вашето меню за доставки и за директно взимане от ресторанта.

Лоялни клиент (Ваши клиенти)

Сега е моментът да помислите за програма за лоялни клиенти. Предложете нещо безплатно след като даден клиент е изхарчил една определена сума, след определен брой поръчки и доставки, например. Тази стратегия ще превърне вашите нови клиенти във повторни клиенти и т.н. Лоялният бизнес ще е много важен в движението напред, след това извънредно положение. 

Вашите служители – доставчици

Защо да не назначите вашите работници да правят вашите доставки? Това е стратегия която ще ви помогне на вас, на вашия персонал и на вашите нови и стари клиенти. Може би реализирането на тази идея е трудно, но определено може да се помисли върху нея.


Направете доставките и взимането от място успешно начинание.

Опаковката трябва да е достатъчно добра, но не трябва да ви излиза прекалено скъпо. Мислете за това кое ястие се пренася лесно и бързо и ще изглежда добре когато стигне до вашия клиент. Пригответе меню с ястия, които хората не приготвят често в домашни условия. 

Доверието към ресторанта Ви се гради с повече прозразчност!

Направете снимка на вашия екип – това е вашето семейство. Помолете тях да направят снимки как осъществяват доставките и да ги разпространят в социалните мрежи. Нека всички да видят, че работите и правите доставки по домовете.

Как ще реагират клиентите след карантината?

Дори и сега взимането на храна от място е едно извинение на хората да излезнат от домовете си. Често се среща ситуация в която клиент си поръчва на вратата на ресторанта и изчаква в колата си. След като е готова храната, някой от персонала занася торбата с ястията директно до колата. Случи ни се и на нас – на едно място за бургери до Бизнес Парка.

Цените – добре пресметнати, ястията добре заснети!

Помнете да оформите цените си подобаващо и да не забравяте да пресметнете  и цената за опаковката. Ще стане популярно и взимането на храна без никакъв човешки контакт – използвайки портали. Всичко да бъде предплатено. За този вид покупки ще трябва да се направи добра маркетингова стратегия.  Старайте се да уляснявате поръчките на своите клиенти. Може да използвате QR код за поръчки и за менюто. Другото важно нещо е да снимате хубаво вашите ястия, за да привлекат вниманието на хората – нещо с което ние можем да ви помогнем.

Хигиената и/или отстъпките?

Имайте предвид че много хора ще намалят разходите си и ще намалят поръчката на храна за вкъщи. Тях трудно ще ги спечелите каквото и да правите. Свалянето на цените няма да ви спаси! От друга страна хората с повече средства ще търсят не промоциите а доказателства, че хигиената при вас е на ниво. А Вие с кои искате да работите?

Знаем, че това са трудни времена за всички.  Бъдете здрави и си изгответе план за бъдещето – когато нещата започнат да се връщат по местата си. Не забравяйте да се свържете с нас, от Zavedenia.bg, за да можем да ви помогнем с осъществяването му. 
Следете ни за следващия ни бюлетин където ще проследим как този тренд за доставки/взимане от място ще се развие и как да го направим печеливш в сравнение с това хората да седнат в заведението.

Реакция на БИЗНЕСА по време на COVID-19 (корона вирус в БГ)

С благодарности към екипа на агенция Прагматика, споделяме с Вас резултатите от последното им проучване относно малкия бизнес в България и коронавируса. Какво е състоянието на дребния бизнес и най-вече в сферата на услугите, какви са очакванията, прогнозите, тенденциите? Как и до колко биха се приспособили към новите условия и икономическа карта в България и Европа.

България и коронавирус 2019-2020

Определено световната здравословна криза пряко влияе на всяка икономическа и социална единица! В проучването са взели участие над 700 фирми. Надяваме се, че ще се полезни 🙂

Поведение на клиентите на заведенията по време на коронавирус кризата

Във връзка с COVID-19, агенция “Прагматика” проведе собствено, национално, потребителско изследване. Приложено изпращаме резултатите от това проучване, като вярваме, че ще са интересни. Планираме проучването да е регулярно, за да проследим промяната в потребителското поведение в хода на ситуацията.

Може да участвате и в следващото проучване, което сте получили на мейлите си. След обработка на резултатите ще бъдат изпратени на посочен от вас адрес (ако желаете, разбира се). Добре е в тази динамична и най-вече неизвестна обстановка да знаете Къде сте? Къде са другите? Каква е психологическата нагласа? И най-вече какви са слабите Ви места, които имат нужда от промяна.

В състояние на криза (в случая икономическа и здравна), пропуските на бизнеса са различни от познатите ви слаби към момента места, върху които съсредоточено работите. За добро или за зло, приспособяването и новите идеи “как да се справим?” са приоритетни. Коронавирус кризата ще удари всички по веригата, здрави и болни, бедни и богати.

Бъдете здрави! За другото ще намерим сили, средства и сътрудничество, както предполагате и Вие – най-вече помежду си.

Коронавирус, здраве и късмет

Drink and Drive за заведения

Всички обичаме да излизаме, да се забавляваме и да си пийваме по малко, когато има повод.

Понякога това се случва не планирано, след работа или просто когато сме излезли с колата. Тогава възниква въпросът “Как да се приберем?”

drink-drive-sofia
Don’t Drink and Drive

LuckyDrive е drink and drive фирма, която над 15 години дава отговор на този въпрос и обслужва клиенти – шофьори, които отказват да поемат рискът “шофиране в нетрезво състояние”. Поздравления за тях! Благодарности към всички заведения, ресторанти, клубове, които ни препоръчват на своите клиенти и до ден днешен. Надяваме се, че няма да ви разочароваме и занапред!

Какво сочи статистиката? Значение на дринк енд драйв услугата.

В изминалите десетилетия статистиките за броят починали и пострадали тежко в резултат на пътни транспортни произшествия, извършени от пияни шофьори са скочили драстично.

За да ограничат безредието по пътищата, органите на закона въведоха по-стриктни санкции за опазване обществения ред.

Въпреки това проблемът с алкохола и шофиране (drink – drive) остава водеща тема на национално ниво.

Сама по себе си, статистиката за пострадали и починали в подобни инциденти е достатъчно красноречива.

Проблеми при шофиране в нетрезво състояние

Проблемите с шофиране в нетрезво състояние доведоха много промени в законите. Шофирането в нетрезво състояние и под въздействие на опият е строго наказуема мярка.

Ето, защо, преди да седнете зад волана, добре помислете над това:

•           Искате ли един миг невнимание да ви струва човешки страдания, а може би и живот?;

•           Искате ли да се превърнете в убиец, само защото сте си позволили удоволствието да шофирате, след добра почерпка;

•           Може ли да си позволите лукса да останете, без шофьорската си книжка, за определен период от време;

•           Готови ли сте да платите безусловна сума, заради безразсъдството си да управлявате автомобил, след като сте консумирали алкохол?

Ако отговорите на тези въпроси са отрицателни, то не се колебайте нито миг.

Ние сме насреща!

Дружеството ни съществува от 2012 година и можем да се похвалим, че сме лидери в бранша на този тип услуги.

Ние стоим зад търговска марка “DRINK and DRIVE – Вие пиете, ние шофираме!

Значение на услугата за обществото и обществения ред

Шофирането в нетрезво състояние под въздействие на опиати, медикаменти или вещества с високо съдържание на алкохол в кръвта, води до огромен риск от пътнотранспортни произшествия.

Значението на услугата DRINK and DRIVE се свежда, в това да предотврати фаталните последици. Често такива са материални, здравословни, психологически и/или морални.

В резултат шофиране в нетрезво състояние на шофьора се отнема шофьорската книжка, налага се глоба и се вземат точки.

Важно е всеки шофьор да подхожда отговорно към този аспект от ежедневието ни. Важно е всеки пасажер да разбира риска от последиците при качване в автомобил с пиян шофьор.

Само когато обществото ни започне да мисли и действа като едно цяло, в насока опазване обществения ред, войната по пътищата ще спре, а катастрофалните последици от нея ще са сведени до минимум.

Кога да поръчате услуга Drink end drive?

Опиати като алкохол и други оповиващи вещества, са потенциално опасни за естественото поведение масово у хората. Ако Вие или Ваш познат е консумирал такива, шофирането не трябва да се поверява на него!

Не оставяйте шофьор, след консумация на алкохол да се качва зад волана!

Помнете: Дори минимално количество оповиващо вещество, може да сведе до минимум човешките реакции.

В резултат на забързаното ни ежедневие, натоварване и стрес, преумора, притеснения, паника, недоспиване и в съчетание на алкохол или други наркотични вещества, тези симптоми в човешкия организъм могат да са с фатален край.

В подобни ситуации поверете управлението на автомобила си в сигурни ръце. Обадете се за такси или на нас – Дринк енд Драйв услуги в София / 0884 11 64 64

Оригинални идеи за привличане на клиенти по баровете в делнични дни

Приемаме, че делничните дни и най-вече средата на седмицата са най-ниско оборотните дни с най-малко посещение. Е, да, няма клиент, който да откаже “2 на цената на 1” или “Happy hour – всеки коктейл за 4 лв.”, но това не са достатъчни идеи, за да привлечете нужната маса клиенти. Бъдете креативни и малко луди. Смесете познати и нестандартни техники, за да привлечете внимание.

Дайте на активното население това, което иска.  Това са вашите клиенти, основните посетители на барове и ресторанти – лицата родени между 1982 и 2000 година. Вашите промоционални идеи и маркетинг трикове е редно да са съобразени възрастово с тях.

Оригинални идеи за привличане на клиенти в баровете през делничните дни

1) Персоналът – това са хората, които задържат клиентите. Ако той е част от ежедневието на клиента – посещението по време на седмицата е задължително. Барманите играят главна роля в това отношение. Тяхната социална природа и насоченост да общуват със седналите на бара хора е много важна. Един артистичен и общителен човек зад бара ще задържи постоянни посетители. Снимайте го, рекламирайте го (ако той е звездата във вашия бар), дайте му свобода да почерпи определни клиенти.

2) Обявете някаква платно/дъска с предстоящи събития през седмицата. Някакви дребни закачки, които могат да заинтригуват посетителя в понеделник да се върне в четвъртък, например (вечер на латино музиката, вечер на коктейлите, вечер на дамите, вечер в червено, вечер на бирата и прочие, и прочие…)

3) Добавете леко хапване. Изберете съвремени продукти и създайте модерна закуска за късните часове или нещо като брънч. Дори когато не закусват, част от клиентите често взимат закуска за следобедна закуска. Обявете меню със сандвичи и салати, например – с актуално съдържание, като моцарела, домати, авокадо, чери домати, зеленолистни, мусове и прочие. Така сравнително здравословната закуска ще привлече внимание.

4) Делнични рождени дни. За по-младите не е проблем да отбележат в колегиален кръг рождения си ден дори през седмицата. Обявете своите дребни, но оригинални идеи в това отношение. Така макар и “на бързо”, празникът може да е незабравим. Една бърза декорация, мини торта за рожденика, конфети или шампанско в красиви чаши (като комплимент от заведението) е добър старт и остава трайно приятни впечатления.

5) Сервиране на топла храна до късно. Ако локацията ви е сравнително “бизнес” или знаете, че много млади хора живеят наблизо – оставете работеща кухня до късно. Повечето млади хора в днешно време работат до късно и имат нужда да разпуснат след края на работния ден. Обикновено това се случва в позната обстановка (“в любимия бар”). Ако знаят, че при вас ще хапнат и пийнат на познатото добро ниво – те ще дойдат в 21:00ч. в сряда дори!

6) Привличайте посетители по интереси. Създайте примерна програма за делничните вечери – вечер на криминалните романи и песни; вечер на сладките коктейли и десерти; вечер на френската култура … Интересно е да наблюдавате как редовните посетители селектират на коя вечер да присъстват и какъв тип приятели ще доведат. Събирайте обратна връзка и предложения за бъдещи организирани вечери на различна тематика. Обявете събитията предварително в социалните мрежи и другите канали за реклама.

7) Партнирайте с други фирми в бранша и извън него. Бъдете домакин на фирмени презентации на техника и оборудване за барове, алкохолни и безалкохолни напитки (примерно), организирайте състезание за бармани или акции с благотворителна насоченост (“ден на бездомните животни”). Напълно е възможно новите ви клиенти да станат редовни, когато усетят контакта на общите ви интереси.

8) Сезони идеи и промени. Поглеждайте към календара от време на време и обновявайте излъчването и менюто на заведението. С настъпването на летните месеци – обявете предлаганите наливни бири, сладоледени десерти и торти, разхлаждащи коктейли. С настъпването на зимата – насочете внимание към уюта и топлината – предложете греяно вино, десерти със сезонни плодове, напитки с високо витамино съдържание. Погледнете и към празничните дати по от рано. Обмислете как ще се слее общото празнично настроение с вашия бар. Бъдете адекватни с времето и календара, за да почувстват посетители заинтересованост и дългосрочни намерения от ваша страна. Така и те ще изградят дългосрочни намерения към вас.

9) Покажете обществена ангажираност. Подобно на примера с организирането на благотворителни събития, винаги може да имате кутия за дарения; кутия за капачки (особено актуално в момента); ъгъл за събиране на играчки за домове за сираци; или в помощ на някой нуждаещ се любим артист/музикант.  Обявете, че 50% от събраните приходи от коктейли в понеделник и срядаотиват за благородна кауза (примерно).

Бъдете активни, защото съвременото платежоспособно население отива някъде, поради повече от една причина. Липсата на достатъчно свободно време и прочие ни кара да организираме нещата тип “с един куршум два заека”. Затова допълнителното благо, което ще получи вашия клиент не е за подценяване.

https://www.buzztime.com/business/blog/15-creative-bar-promotion-ideas-increase-midweek-business/

Пътят на успеха на заведенията: списъците

Имате ли проблеми с персонала? Остава ли работа незавършена навреме или изобщо?

Тогава не сте сами. На всички ни е трудно да сме сигурни, че всeки в нашето заведение знаe какво да прави и кога.

Решението е да се направи списък (checklist). Контролният списък е абсолютно необходим елемент в авиацията, който подобрява безопасността на полетите.

За заведенията, списъкът е инструмент, който гарантира, че нищо не се пропуска.

Например, можете да минете през контролен списък в сутрешния си инструктаж на персонала. Той може да включва основни дейности преди отваряне като: почистване на маси, подове, пепелници, прозорци, тоалетни.

След това допълнителни детайли като изнасяне на менюта, украсяване на маси. Имате ли обедно меню или специални ястия, които сервитьорите да препоръчват този ден? Уверете се, че те са част от вашия контролен списък. Не оставяйте нищо на случайността или паметта.

Подобно на самолет преди излитане, и вие се уверете, че сте осигурили всички предпоставки за безпроблемната работа на вашето заведение.

Направете контролния списък рутина, чиято цел е да превърне
безпроблемната работа на вашето заведение в процес, който никога не е оставен на случайността или на паметта.

Какво мислите? Интересуваме се от вашия опит. Тук в Zavedenia.bg
говорим с много хора от бранша и искаме да споделим с вас най-добрите практики, които научаваме. Това е първият от серия редовни имейли, които ще обсъждат различни теми, от съставянето на меню, нови тенденции в храните, маркетинг, дизайн, социални медии, човешки ресурси и данъци, до законодателство и много други.

Искате ли да правите най-доброто за своето заведение? Тогава не
забравяйте да проверявате нашите редовни имейли със съвети.

Как персоналът Ви да е мотивиран дълго време?

Какво мотивира хората да дават най-доброто от себе си?

Дори всеки да обича своята работа, идва момент, когато има нужда от точна мотивация. А в сферата на ресторантьорството трябва да сте във върхова форма всеки път. И така какво е ежедневна (регулярна) мотивация? Отговорите са обобщение на направено изследвате върху 20 готвача и бармана.
Не е изненада, че мотивиращо за персонала е щастливият и доволен клиент. Кой готвач не би искал да види празна чиния и благодарност от посетителите на ресторанта, че “храната е била така вкусна и приятна”.

Мотивиран е и всеки човек, който работи в приятна среда, в синхрон с нея. Не може да изисквате от сервитьора да е на висота, ако нямате чиста униформа, нямате достатъчно менюта за всички заети маси, няма синхрон кухня-бар или сте забравили да споделите с него за новите меню-предложения или липсата на чисти покривки в склада. Това ще демотивира всеки! Затова е важно да има синхрон, качество и познание за ситуацията от всеки елемент по веригата “управление на заведение”. Когато сте се погрижили за вашата част от работата може да очаквате и другите служители да го направят. Или на кратко: бъдете добър пример.

Високи очаквания. Хубаво е да държим летвата високо и както човечеството еволюционно върви нагоре, така и нашия малък бизнес, като негова проекция, НО внимателно и преценено. Твърде високите очаквания към околните демотивират . Не е вярно твърдението, че “ако не можеш да свършиш работата перфектно, защо изобщо я почваш”. От кога човек е перфектно същество, че да върши работата си така? Заблуда е и, че бидейки шеф, управляващ бизнес разбирате от всичко повече от останалите. Оставете място за обратна връзка със служителите си – изслушвайте ги, говорете често с тях, за проблемите, за нещата които биха променили и т.н. Винаги може да научите нещо полезно, а те ще се чувстват част от екипа … мотивираната част от екипа, която работи в полза на бизнеса.

Обучение цял живот. Никога не подценявайте дългосрочните инвестиции. Мисълта, че ще вложите повече отколкото ще получите не бива да е водеща, когато говорим за образование и споделяне на знанията. Предоставяйте възможнот на своите служители да надграждат познанията си в съответните области. Споделяйте с тях хитрини, методи и опит за постигане на добър резултат. Знанието е богатство и точно като такова ще бъде прието от персонала.

Страст към работата. Не случайно в България, и в частност в големите градове има толкова много ресторанти, кафета, барове, клубове, механи и т.н. Много хора обичат и искат да се занимават с тази дейност. Това само по себе си е мотивация. Мотивация да бъдеш по-добър, да учиш, да растеш. Нека всеки да намери своето място, за да може енергията да се насочва в правилната посока. Не очаквате барманът да поднесе правилно блюдата на масата или на сервитьора да направи невероятен коктейл. Не сменяйте ролите просто ей така. Няма да има доволна страна като теглите чертата.

Отегчение. Една от основните причини за демотивация на служителите е скуката и рутината от работата. Опитайте се да разнообразявате своя персонал, поставяйте нови и различн изадачи, давайте възможност да участва при подготвяне на нво меню, организиране на частни партита и т.н. Мотивационни процеси в това направление могат да се проведат и извън рамките на завеението – някакъв вид тиймбилдинг.

Финансовата страна на нещата. На възнаграждението няма да се спираме, защото за всеки е ясна неговата мотивационна сила. Обект на тази тема са нефинансовите средства за мотивация. А когато те са налице, бонусите за служителите са в кърпа вързани (премии, бакшиши, процент от оборота и т.н.), което влияе добре и на финансовата мотивция 🙂

ИЗТОЧНИК:
https://www.forbes.com/sites/megykarydes/2017/04/24/five-ways-bar-and-restaurant-staff-stay-motivated/#a990a7f33233