Доставките се трансформират. Кулинарната култура се променя!

Добре е отново да разгледаме новия тренд на доставките, по пример на Обединеното кралство и Америка: надигането на “Черната кухня”. Това са кухни (или ресторанти), които са фокусирани предимно в бизнеса с доставки. Една нова таква платформа във Великобритания и Франция е taster.com. Те имат много обекти с бюджетни кухни и добре подготвен виртуален ресторант, които са направени с цел реализиране на доставки.

Много може да бъде научено от този нов тренд. Бранд, който е проектиран за интернет и това е важно за много експерти в индустрията, които смятат че ресторантьотството по интернет се е развило с 5+ години заради пандемията.

Фокусът на новите брандове само за доставки е изцяло върху храната, няма “Customer service” за който да се притеснявате. Няма контакт със хората, които в действителност консумират храната. Тя е приготвена и опакована с идея за доставка. Единственият проблем на доставката е, че тя често пречи в кухнята на ресторант който има и маси за сядане.

Идеята е храната за доставки да стига директно в домовете на хората. Да бъде хубава, добре приготвена, изглеждаща добре и разбира се вкусна и свежа. Друг фокус е да се използват местни продукти от местни фирми. Подпомагането на местния бизнес ще бъде голяма стъпка движейки се напред след коронавирус епидемията. В замяна този бизнес ще подкрепя местните ресторанти.


Готвене вкъщи с доставка


Все повече хора свикват с приготвянето и консумирането на обяд и вечеря в домашни условия. Ще наблюдаваме все повече работещи от вкъщи, понеже компаниите ще преразгледат нуждата от офис като цяло, а обедните доставки са напът да се увеличат ,драстично дори и след пандемията. Такава е тенденцията във Великобритания през последните години.

Независимо от всичко, бюджетът на много хора ще бъде преразпределен и максимално вложен в стоки и услуги от първа необходимост. А подобна практика – за доставяне на полу-готови продукти за готвене е почти неразвита в България. Идеята е, че свежо приготвени продукти, като паста или пакет с пресни зеленчуци ( и една лесна рецепта към тях) ще удовлетворят финансово и двете страни. Използването на местни фирми и малко продукти за готвене, е ключът, който ще спести на хората време и ще отговаря на приемливо здравословно ниво.

Има лесни отговори. В момента сме в период на дълго прекъсване. Доставката на готова храна и готови продукти за готвене са заместител на това да правим всичко сами. Икономиката определя дали хората ще пазаруват и готвят все повече за себе си или ще посещават заведения. Представете си кошница с продукти готови за приготвяне на дадено ястие – интересна опция и възможност за преструктуриране на бизнеса и запазване на клиентския интерес. Всичко това все още не е развито достатъчно на Българския пазар. Кухни, които са разработени само за поръчки през интернет или по телефона са на път да вкарат креативност и свежест в бизнеса с доставки.

Докато ние смятаме, че ресторантьорския бизнес в България е към пътя на най-големите си промени до сега, какво смятате вие? Ние от zavedenia.com бихме искали да чуем вашето мнение. Моля, пишете ни като отговор на този мейл с вашите идеи и мисли. Ние сме тук за да ви помогнем да развивате вашия бизнес. Ние даваме възможност на много заведения да използват платформа за доставки (напълно безплатно). Ние предлагаме изработката на уебсайт, апликации, SEO, дигитален маркетинг, лоялност и много други услуги още от 2007 насам.

И на последно място ще споменем, че сега е моментът да се подготвим. Сега е моментът да се организираме за промяната, когато рестрикциите се вдигнат. Сега е моментът да се мисли как да привлечем тези клиенти обратно към нашия ресторант. Сега трябва да се помисли за нов бизнес модел.

Доставките – част от Вашия спасителен план, по време и след коронавируса

Добре дошли отново в нашия блог, който сме направили за да Ви информираме и помагаме как да жънете успехи както сега, така и в бъдеще.

Живеем в пазар, който според мнозина се е променил завинаги. Време е да погледнем към нови бизнеси, начинания, както и нови начини да структурирате вашия ресторант и възможностите за доставки.

Сайтове – агрегатори на поръчки

Хората искат ресторантите да са наоколо, когато всички се върнем към нормален начин на живот. Знаем, че някои собственици отиват към FoodPanda и Takeaway – разбира се това е вариант за всеки, но нашият съвет е ако това е вашият избор, вдигнете вашите цени с 20-30% за да компенсирте комисионната на тези фирми. В тези времена има голям шанс за развитие на вашите доставки. Но ако доставките ви са единствената опция, не бива да ги правите със загуба.

ВАЖНО! Записвайте всеки телефон на Ваш клиент, защото утре може да Ви потрябва. Лесно може да стартирате успешна Facebook или Google кампания като таргетирате именно Вашите клиенти.

Взимане на храна на място от ресторанта

Ние съветваме ресторантите да започнат директно взимане от заведението. Окуражавайте да се свързват с вас директно. Тук нашият съвет е да ползвате нас и нашите услуги, които в момента са безплатни, за да можете да покажете вашето меню за доставки и за директно взимане от ресторанта.

Лоялни клиент (Ваши клиенти)

Сега е моментът да помислите за програма за лоялни клиенти. Предложете нещо безплатно след като даден клиент е изхарчил една определена сума, след определен брой поръчки и доставки, например. Тази стратегия ще превърне вашите нови клиенти във повторни клиенти и т.н. Лоялният бизнес ще е много важен в движението напред, след това извънредно положение. 

Вашите служители – доставчици

Защо да не назначите вашите работници да правят вашите доставки? Това е стратегия която ще ви помогне на вас, на вашия персонал и на вашите нови и стари клиенти. Може би реализирането на тази идея е трудно, но определено може да се помисли върху нея.


Направете доставките и взимането от място успешно начинание.

Опаковката трябва да е достатъчно добра, но не трябва да ви излиза прекалено скъпо. Мислете за това кое ястие се пренася лесно и бързо и ще изглежда добре когато стигне до вашия клиент. Пригответе меню с ястия, които хората не приготвят често в домашни условия. 

Доверието към ресторанта Ви се гради с повече прозразчност!

Направете снимка на вашия екип – това е вашето семейство. Помолете тях да направят снимки как осъществяват доставките и да ги разпространят в социалните мрежи. Нека всички да видят, че работите и правите доставки по домовете.

Как ще реагират клиентите след карантината?

Дори и сега взимането на храна от място е едно извинение на хората да излезнат от домовете си. Често се среща ситуация в която клиент си поръчва на вратата на ресторанта и изчаква в колата си. След като е готова храната, някой от персонала занася торбата с ястията директно до колата. Случи ни се и на нас – на едно място за бургери до Бизнес Парка.

Цените – добре пресметнати, ястията добре заснети!

Помнете да оформите цените си подобаващо и да не забравяте да пресметнете  и цената за опаковката. Ще стане популярно и взимането на храна без никакъв човешки контакт – използвайки портали. Всичко да бъде предплатено. За този вид покупки ще трябва да се направи добра маркетингова стратегия.  Старайте се да уляснявате поръчките на своите клиенти. Може да използвате QR код за поръчки и за менюто. Другото важно нещо е да снимате хубаво вашите ястия, за да привлекат вниманието на хората – нещо с което ние можем да ви помогнем.

Хигиената и/или отстъпките?

Имайте предвид че много хора ще намалят разходите си и ще намалят поръчката на храна за вкъщи. Тях трудно ще ги спечелите каквото и да правите. Свалянето на цените няма да ви спаси! От друга страна хората с повече средства ще търсят не промоциите а доказателства, че хигиената при вас е на ниво. А Вие с кои искате да работите?

Знаем, че това са трудни времена за всички.  Бъдете здрави и си изгответе план за бъдещето – когато нещата започнат да се връщат по местата си. Не забравяйте да се свържете с нас, от Zavedenia.bg, за да можем да ви помогнем с осъществяването му. 
Следете ни за следващия ни бюлетин където ще проследим как този тренд за доставки/взимане от място ще се развие и как да го направим печеливш в сравнение с това хората да седнат в заведението.

Реакция на БИЗНЕСА по време на COVID-19 (корона вирус в БГ)

С благодарности към екипа на агенция Прагматика, споделяме с Вас резултатите от последното им проучване относно малкия бизнес в България и коронавируса. Какво е състоянието на дребния бизнес и най-вече в сферата на услугите, какви са очакванията, прогнозите, тенденциите? Как и до колко биха се приспособили към новите условия и икономическа карта в България и Европа.

България и коронавирус 2019-2020

Определено световната здравословна криза пряко влияе на всяка икономическа и социална единица! В проучването са взели участие над 700 фирми. Надяваме се, че ще се полезни 🙂

Поведение на клиентите на заведенията по време на коронавирус кризата

Във връзка с COVID-19, агенция “Прагматика” проведе собствено, национално, потребителско изследване. Приложено изпращаме резултатите от това проучване, като вярваме, че ще са интересни. Планираме проучването да е регулярно, за да проследим промяната в потребителското поведение в хода на ситуацията.

Може да участвате и в следващото проучване, което сте получили на мейлите си. След обработка на резултатите ще бъдат изпратени на посочен от вас адрес (ако желаете, разбира се). Добре е в тази динамична и най-вече неизвестна обстановка да знаете Къде сте? Къде са другите? Каква е психологическата нагласа? И най-вече какви са слабите Ви места, които имат нужда от промяна.

В състояние на криза (в случая икономическа и здравна), пропуските на бизнеса са различни от познатите ви слаби към момента места, върху които съсредоточено работите. За добро или за зло, приспособяването и новите идеи “как да се справим?” са приоритетни. Коронавирус кризата ще удари всички по веригата, здрави и болни, бедни и богати.

Бъдете здрави! За другото ще намерим сили, средства и сътрудничество, както предполагате и Вие – най-вече помежду си.

Коронавирус, здраве и късмет

Drink and Drive за заведения

Всички обичаме да излизаме, да се забавляваме и да си пийваме по малко, когато има повод.

Понякога това се случва не планирано, след работа или просто когато сме излезли с колата. Тогава възниква въпросът “Как да се приберем?”

drink-drive-sofia
Don’t Drink and Drive

LuckyDrive е drink and drive фирма, която над 15 години дава отговор на този въпрос и обслужва клиенти – шофьори, които отказват да поемат рискът “шофиране в нетрезво състояние”. Поздравления за тях! Благодарности към всички заведения, ресторанти, клубове, които ни препоръчват на своите клиенти и до ден днешен. Надяваме се, че няма да ви разочароваме и занапред!

Какво сочи статистиката? Значение на дринк енд драйв услугата.

В изминалите десетилетия статистиките за броят починали и пострадали тежко в резултат на пътни транспортни произшествия, извършени от пияни шофьори са скочили драстично.

За да ограничат безредието по пътищата, органите на закона въведоха по-стриктни санкции за опазване обществения ред.

Въпреки това проблемът с алкохола и шофиране (drink – drive) остава водеща тема на национално ниво.

Сама по себе си, статистиката за пострадали и починали в подобни инциденти е достатъчно красноречива.

Проблеми при шофиране в нетрезво състояние

Проблемите с шофиране в нетрезво състояние доведоха много промени в законите. Шофирането в нетрезво състояние и под въздействие на опият е строго наказуема мярка.

Ето, защо, преди да седнете зад волана, добре помислете над това:

•           Искате ли един миг невнимание да ви струва човешки страдания, а може би и живот?;

•           Искате ли да се превърнете в убиец, само защото сте си позволили удоволствието да шофирате, след добра почерпка;

•           Може ли да си позволите лукса да останете, без шофьорската си книжка, за определен период от време;

•           Готови ли сте да платите безусловна сума, заради безразсъдството си да управлявате автомобил, след като сте консумирали алкохол?

Ако отговорите на тези въпроси са отрицателни, то не се колебайте нито миг.

Ние сме насреща!

Дружеството ни съществува от 2012 година и можем да се похвалим, че сме лидери в бранша на този тип услуги.

Ние стоим зад търговска марка “DRINK and DRIVE – Вие пиете, ние шофираме!

Значение на услугата за обществото и обществения ред

Шофирането в нетрезво състояние под въздействие на опиати, медикаменти или вещества с високо съдържание на алкохол в кръвта, води до огромен риск от пътнотранспортни произшествия.

Значението на услугата DRINK and DRIVE се свежда, в това да предотврати фаталните последици. Често такива са материални, здравословни, психологически и/или морални.

В резултат шофиране в нетрезво състояние на шофьора се отнема шофьорската книжка, налага се глоба и се вземат точки.

Важно е всеки шофьор да подхожда отговорно към този аспект от ежедневието ни. Важно е всеки пасажер да разбира риска от последиците при качване в автомобил с пиян шофьор.

Само когато обществото ни започне да мисли и действа като едно цяло, в насока опазване обществения ред, войната по пътищата ще спре, а катастрофалните последици от нея ще са сведени до минимум.

Кога да поръчате услуга Drink end drive?

Опиати като алкохол и други оповиващи вещества, са потенциално опасни за естественото поведение масово у хората. Ако Вие или Ваш познат е консумирал такива, шофирането не трябва да се поверява на него!

Не оставяйте шофьор, след консумация на алкохол да се качва зад волана!

Помнете: Дори минимално количество оповиващо вещество, може да сведе до минимум човешките реакции.

В резултат на забързаното ни ежедневие, натоварване и стрес, преумора, притеснения, паника, недоспиване и в съчетание на алкохол или други наркотични вещества, тези симптоми в човешкия организъм могат да са с фатален край.

В подобни ситуации поверете управлението на автомобила си в сигурни ръце. Обадете се за такси или на нас – Дринк енд Драйв услуги в София / 0884 11 64 64

Оригинални идеи за привличане на клиенти по баровете в делнични дни

Приемаме, че делничните дни и най-вече средата на седмицата са най-ниско оборотните дни с най-малко посещение. Е, да, няма клиент, който да откаже “2 на цената на 1” или “Happy hour – всеки коктейл за 4 лв.”, но това не са достатъчни идеи, за да привлечете нужната маса клиенти. Бъдете креативни и малко луди. Смесете познати и нестандартни техники, за да привлечете внимание.

Дайте на активното население това, което иска.  Това са вашите клиенти, основните посетители на барове и ресторанти – лицата родени между 1982 и 2000 година. Вашите промоционални идеи и маркетинг трикове е редно да са съобразени възрастово с тях.

Оригинални идеи за привличане на клиенти в баровете през делничните дни

1) Персоналът – това са хората, които задържат клиентите. Ако той е част от ежедневието на клиента – посещението по време на седмицата е задължително. Барманите играят главна роля в това отношение. Тяхната социална природа и насоченост да общуват със седналите на бара хора е много важна. Един артистичен и общителен човек зад бара ще задържи постоянни посетители. Снимайте го, рекламирайте го (ако той е звездата във вашия бар), дайте му свобода да почерпи определни клиенти.

2) Обявете някаква платно/дъска с предстоящи събития през седмицата. Някакви дребни закачки, които могат да заинтригуват посетителя в понеделник да се върне в четвъртък, например (вечер на латино музиката, вечер на коктейлите, вечер на дамите, вечер в червено, вечер на бирата и прочие, и прочие…)

3) Добавете леко хапване. Изберете съвремени продукти и създайте модерна закуска за късните часове или нещо като брънч. Дори когато не закусват, част от клиентите често взимат закуска за следобедна закуска. Обявете меню със сандвичи и салати, например – с актуално съдържание, като моцарела, домати, авокадо, чери домати, зеленолистни, мусове и прочие. Така сравнително здравословната закуска ще привлече внимание.

4) Делнични рождени дни. За по-младите не е проблем да отбележат в колегиален кръг рождения си ден дори през седмицата. Обявете своите дребни, но оригинални идеи в това отношение. Така макар и “на бързо”, празникът може да е незабравим. Една бърза декорация, мини торта за рожденика, конфети или шампанско в красиви чаши (като комплимент от заведението) е добър старт и остава трайно приятни впечатления.

5) Сервиране на топла храна до късно. Ако локацията ви е сравнително “бизнес” или знаете, че много млади хора живеят наблизо – оставете работеща кухня до късно. Повечето млади хора в днешно време работат до късно и имат нужда да разпуснат след края на работния ден. Обикновено това се случва в позната обстановка (“в любимия бар”). Ако знаят, че при вас ще хапнат и пийнат на познатото добро ниво – те ще дойдат в 21:00ч. в сряда дори!

6) Привличайте посетители по интереси. Създайте примерна програма за делничните вечери – вечер на криминалните романи и песни; вечер на сладките коктейли и десерти; вечер на френската култура … Интересно е да наблюдавате как редовните посетители селектират на коя вечер да присъстват и какъв тип приятели ще доведат. Събирайте обратна връзка и предложения за бъдещи организирани вечери на различна тематика. Обявете събитията предварително в социалните мрежи и другите канали за реклама.

7) Партнирайте с други фирми в бранша и извън него. Бъдете домакин на фирмени презентации на техника и оборудване за барове, алкохолни и безалкохолни напитки (примерно), организирайте състезание за бармани или акции с благотворителна насоченост (“ден на бездомните животни”). Напълно е възможно новите ви клиенти да станат редовни, когато усетят контакта на общите ви интереси.

8) Сезони идеи и промени. Поглеждайте към календара от време на време и обновявайте излъчването и менюто на заведението. С настъпването на летните месеци – обявете предлаганите наливни бири, сладоледени десерти и торти, разхлаждащи коктейли. С настъпването на зимата – насочете внимание към уюта и топлината – предложете греяно вино, десерти със сезонни плодове, напитки с високо витамино съдържание. Погледнете и към празничните дати по от рано. Обмислете как ще се слее общото празнично настроение с вашия бар. Бъдете адекватни с времето и календара, за да почувстват посетители заинтересованост и дългосрочни намерения от ваша страна. Така и те ще изградят дългосрочни намерения към вас.

9) Покажете обществена ангажираност. Подобно на примера с организирането на благотворителни събития, винаги може да имате кутия за дарения; кутия за капачки (особено актуално в момента); ъгъл за събиране на играчки за домове за сираци; или в помощ на някой нуждаещ се любим артист/музикант.  Обявете, че 50% от събраните приходи от коктейли в понеделник и срядаотиват за благородна кауза (примерно).

Бъдете активни, защото съвременото платежоспособно население отива някъде, поради повече от една причина. Липсата на достатъчно свободно време и прочие ни кара да организираме нещата тип “с един куршум два заека”. Затова допълнителното благо, което ще получи вашия клиент не е за подценяване.

https://www.buzztime.com/business/blog/15-creative-bar-promotion-ideas-increase-midweek-business/

Пътят на успеха на заведенията: списъците

Имате ли проблеми с персонала? Остава ли работа незавършена навреме или изобщо?

Тогава не сте сами. На всички ни е трудно да сме сигурни, че всeки в нашето заведение знаe какво да прави и кога.

Решението е да се направи списък (checklist). Контролният списък е абсолютно необходим елемент в авиацията, който подобрява безопасността на полетите.

За заведенията, списъкът е инструмент, който гарантира, че нищо не се пропуска.

Например, можете да минете през контролен списък в сутрешния си инструктаж на персонала. Той може да включва основни дейности преди отваряне като: почистване на маси, подове, пепелници, прозорци, тоалетни.

След това допълнителни детайли като изнасяне на менюта, украсяване на маси. Имате ли обедно меню или специални ястия, които сервитьорите да препоръчват този ден? Уверете се, че те са част от вашия контролен списък. Не оставяйте нищо на случайността или паметта.

Подобно на самолет преди излитане, и вие се уверете, че сте осигурили всички предпоставки за безпроблемната работа на вашето заведение.

Направете контролния списък рутина, чиято цел е да превърне
безпроблемната работа на вашето заведение в процес, който никога не е оставен на случайността или на паметта.

Какво мислите? Интересуваме се от вашия опит. Тук в Zavedenia.bg
говорим с много хора от бранша и искаме да споделим с вас най-добрите практики, които научаваме. Това е първият от серия редовни имейли, които ще обсъждат различни теми, от съставянето на меню, нови тенденции в храните, маркетинг, дизайн, социални медии, човешки ресурси и данъци, до законодателство и много други.

Искате ли да правите най-доброто за своето заведение? Тогава не
забравяйте да проверявате нашите редовни имейли със съвети.

Как персоналът Ви да е мотивиран дълго време?

Какво мотивира хората да дават най-доброто от себе си?

Дори всеки да обича своята работа, идва момент, когато има нужда от точна мотивация. А в сферата на ресторантьорството трябва да сте във върхова форма всеки път. И така какво е ежедневна (регулярна) мотивация? Отговорите са обобщение на направено изследвате върху 20 готвача и бармана.
Не е изненада, че мотивиращо за персонала е щастливият и доволен клиент. Кой готвач не би искал да види празна чиния и благодарност от посетителите на ресторанта, че “храната е била така вкусна и приятна”.

Мотивиран е и всеки човек, който работи в приятна среда, в синхрон с нея. Не може да изисквате от сервитьора да е на висота, ако нямате чиста униформа, нямате достатъчно менюта за всички заети маси, няма синхрон кухня-бар или сте забравили да споделите с него за новите меню-предложения или липсата на чисти покривки в склада. Това ще демотивира всеки! Затова е важно да има синхрон, качество и познание за ситуацията от всеки елемент по веригата “управление на заведение”. Когато сте се погрижили за вашата част от работата може да очаквате и другите служители да го направят. Или на кратко: бъдете добър пример.

Високи очаквания. Хубаво е да държим летвата високо и както човечеството еволюционно върви нагоре, така и нашия малък бизнес, като негова проекция, НО внимателно и преценено. Твърде високите очаквания към околните демотивират . Не е вярно твърдението, че “ако не можеш да свършиш работата перфектно, защо изобщо я почваш”. От кога човек е перфектно същество, че да върши работата си така? Заблуда е и, че бидейки шеф, управляващ бизнес разбирате от всичко повече от останалите. Оставете място за обратна връзка със служителите си – изслушвайте ги, говорете често с тях, за проблемите, за нещата които биха променили и т.н. Винаги може да научите нещо полезно, а те ще се чувстват част от екипа … мотивираната част от екипа, която работи в полза на бизнеса.

Обучение цял живот. Никога не подценявайте дългосрочните инвестиции. Мисълта, че ще вложите повече отколкото ще получите не бива да е водеща, когато говорим за образование и споделяне на знанията. Предоставяйте възможнот на своите служители да надграждат познанията си в съответните области. Споделяйте с тях хитрини, методи и опит за постигане на добър резултат. Знанието е богатство и точно като такова ще бъде прието от персонала.

Страст към работата. Не случайно в България, и в частност в големите градове има толкова много ресторанти, кафета, барове, клубове, механи и т.н. Много хора обичат и искат да се занимават с тази дейност. Това само по себе си е мотивация. Мотивация да бъдеш по-добър, да учиш, да растеш. Нека всеки да намери своето място, за да може енергията да се насочва в правилната посока. Не очаквате барманът да поднесе правилно блюдата на масата или на сервитьора да направи невероятен коктейл. Не сменяйте ролите просто ей така. Няма да има доволна страна като теглите чертата.

Отегчение. Една от основните причини за демотивация на служителите е скуката и рутината от работата. Опитайте се да разнообразявате своя персонал, поставяйте нови и различн изадачи, давайте възможност да участва при подготвяне на нво меню, организиране на частни партита и т.н. Мотивационни процеси в това направление могат да се проведат и извън рамките на завеението – някакъв вид тиймбилдинг.

Финансовата страна на нещата. На възнаграждението няма да се спираме, защото за всеки е ясна неговата мотивационна сила. Обект на тази тема са нефинансовите средства за мотивация. А когато те са налице, бонусите за служителите са в кърпа вързани (премии, бакшиши, процент от оборота и т.н.), което влияе добре и на финансовата мотивция 🙂

ИЗТОЧНИК:
https://www.forbes.com/sites/megykarydes/2017/04/24/five-ways-bar-and-restaurant-staff-stay-motivated/#a990a7f33233

Как да намалим текучеството на персонал и да увеличим печалбите?

Когато служителите ни са добре финансово мотивирани, е време да помислим и за други канали за увеличаване на приходите – и нашите и на персонала пропорционално.

Добър подход е методът на игрите!

Пример 1) Бонус получава този, който успее да лансира най-много 4-степенни менюта за една вечер (салата, предястие, основно и десерт). А когато гостите се чувстват преяли – предложете им да опаковате десерта за вкъщи, защото наистина си заслужава.
Пример 2) Посочете на своя персонал артикулите от менюто, които носят най-голям марж на приход. Който продаде най-много от тях – получава награда. Чпрез софтуерната система може да следите в реално време кой води в тази игра и да мотивирате другите участници.
Пример 3) Събиране на данни за имейл маркетинг и потенциални “последователи” (фенове на социалните ви страници). Служителите Ви могат да са много ефективни в тази дейност, ако знаят, че събралият най-много имейли на клиенти ще получи бонус / награда. Това е индивидуална конкуренция
Пример 4) Групови / екипни задания. Определете обща цел за екипа, накарайте го да работи като отбор, да се самообучава за постигане на по-добри резултати. Например, ако “лайковете” на фейсбук страницата на ресторанта нарастнат със 100 на седмица, значи персоналът е работил в тази насока успешно – получават се бонуси / награди.
Пример 5) Определяйте служител на месеца и поощрявайте инициативността му финансово. Това може да е лицето, извършило най-много продажби за единица време. А може и да е лицето, което лично с тайно гласуване са посочили неговите колеги.
Пример 6) Дарявайте. Това е знак, че Ви пука и за света наоколо, а това е заразно. Обявете пред своите гости, че 1% (примерно) от тяхната сметка отива за благотворителна кауза. Оставете на служители да говорят от ваше име, така ще приемат каузата и за своя.
Пример 7) Оценявайте обратната връзка – мотивираният служител е изслушаният служител. Често екипът е по-компетентен и по-навътре за някои въпроси относно управлението на отделните звена в ресторанта. Вземете най-добрите идеи, поощрете инициаторите им.

При провеждането на която и да е игра включването на управленския персонал в процеса води до по-голяма ефективност от занятието – давайте съвети от опит на своите служители как да осъществят по-добре задачата. Мотивирайте ги с думи, с идеи, и поощрения. Положителната нагласа на работното място не е лесна задача, но допринася много за цялостния успех от дейността и изгражда чудесна работна атмосфера в дългосрочен план.

ИЗТОЧНИК:
https://www.buzztime.com/business/blog/restaurant-management-contests-boost-morale-and-sales/

Помагат ли онлайн поръчките за растеж на бизнеса Ви?

Доказан факт е,  че хората обичат да поръчват храна за вкъщи, в удобно за тях време. Затова тази точка е редно да заеме място в плана за просперитет на ресторанта в бъдеще. Наблюдава се засилване на онлайн поръчките през последните години и това е напълно логично. Това са допълнитени приходи за бизнеса, без да се заема от капацитета на заведението и да се ангажира целия персонал (основно готвачите 😉 )

Следователно отговорът е ДА, оналйн поръчките на храна за вкъщи помагат за растежа и развитието на бизнеса Ви! По-надолу може да разгледате подробно защо това е така …

Вярвате или не онлайн поръчките увеличават стойността на самата поръчка, или иначе казано – когато поръчваме онлайн “без да искаме” поръчваме повече (слагаме повече продукти в кошницата).

Това вероятно ще го забележите, когато активирате тази услуга. Средният размер на поръчката е завишен. Причините са няколко:

– Дори и да остане нещо, то е вкъщи, ще бъде консумирано в последствие (или предоставено на домашния любимец);

– Клиентът може да поръча едновременно с намерение да има и за следващия ден / следващо хранене (например за обед за следващия ден в офиса);

– Няма напрежение. Вечерята/обядът могат да продължат толкова, колкото желаят клиентите, без да се притесняват, че “стоят на празна маса”, че “има чакащи за тяхната маса”, че “трябва да оставят бакшиш” и т.н. По-небрежната среда отпуска и след тежък работен ден, поръчката за вкъщи е предпочитана. Освен това никой не те притеснява с допълнителни предложения за консумация по време на хранене.

Онлайн поръчките увеличават и лоялността на клиентите. Това се забелязва най-ярко, когато едни и същи клиенти поръчват храна от вашия ресторант от различни източници (уебсайтове за поръчка на храна, фейсбук реклама, вашият бизнес уебсайт  и т.н.). Те са лоялни към вашата кухня. Покажете и вие лоялност – чрез комплименти, чрез лично отношение, отстъпки, изненади и т.н.  Съществува практика на клиентите на място в заведението да се предоставят ваучери за отстъпка при онлайн поръчка.  Така ги стимулирате да се превърнат във ваши редовни клиенти.

Важно е да сте достъпни както на място, така и в домовете на хората. По този начин и вие и те демонстрирате лоялност.

Наличието на система за онлайн поръчки ви прави по-ефективни. Отминаха дните, когато поръчките се извършваха по телефона. Тогава трябваше да ангажирате лице, което да приема, записва и предава поръчката към кухнята. Трябваше да раздавате брошури или да качвате в списания меню, цени … информация, която се променят ежемесечно. Предлагането на онлайн система з апоръчки увеличава ефективността на бизнеса като цяло, улеснява работата на персонала, оптимизира процеси.

Така ще спести разходи за заплати, ще ускори процесът на поръчка-приготвяне-доставка, ще ви осигури верни клиенти. И не на последно място, както вече казахме, клиентите поръчват повече, когато поръчват онлайн!

Онлайн поръчката е и най-точна. Вероятността клиент да поръча нещо по погрешка или да не е видял се свежда до минимум. Поради стъпките на реализиране на поръчката той може няколко пъти да се върне, да помисли, да размисли, да бъде прекъснат, докато натисне бутона “Изпрати”.

От възможността за оналйн поръчка се възползват не само младите хора, но и възрастните. Изследванията сочат, че лицата между 18-54 години (а с напредването на технологиите горната възрастова граница ще се вдига) поръчват непрекъснато през компютри, телефони, таблети.

С помощта на направените онлайн поръчки вие изграждате база данни. Както повечето собственици на ресторанти практикуват – те съхраняват имейлите на клиентите си за бъдещо ползване. Така те са по-близо до вас. Изпращането на оферти, нови предложения, ваучери за отстъпка или подаръци-изненади към тях, ще бъде оценено.

Подобна база данни няма как да бъде изградена с поъчки по телефона, а и рядко посетителите на място са склонни да оставят данните си просто ей така. Чрез направена онлайн поръчка вие оставате в контакт с клиентите си за по-дълго време.

ВНИМАВАЙТЕ! Винаги събирайте лични данни по реда на законодателството у нас и ги използвайте само по направлението, чрез което сте ги събрали. Ако един клиент се е съгласил да остави своя имейл, за да направи онлайн поръчка, то едва ли ще е щастлив, ако утре получи имейл с оферта за продаван автомобил (защото това е другият ви бизнес, примерно).

Онлайн поръчките предоставят и друг вид анализ. Не може да знаете точно колко пъти дадено лице е посетило заведението Ви, но знаете колко пъти е направило поръчка онлайн за последното тримесечие (примерно). Освен това знаете какво обича да яде и в кои дни е поръчвал. На база цялостен анализ вече знаете кои са най-харесваните ястия/артикули от менюто ви. Така може да оптимизирате и него в бъдеще.

Може да публикувате промоции, които да са насочени точно към онлайн активните клиенти, защото вече ги познавате добре 😉 Ако някои са поръчвали само веднъж – напомнете за себе си след около 5-6 месеца. Разберете защо не са поръчвали пак чрез кратка анкета. Обратната връзка ще ви даде точни материали за анализ и подобряване на работата ви.

В заключение може да кажем, че предлагането на онлайн система за поръчки е солиден плюс за вашия бизнес. Това е бъдеще. Много хора предпочитат уюта на собствения си дом и затова снабдяването с топла и вкусна вечеря вкъщи  е предпочитано.  Като ресторант от 21 век вие се развивате в конкурентна среда и е редно да сте гъвкави за нуждите на своите клиенти и да работите за увеличаване палитрата от предлагани услуги, които ще удовлетворят и тях и вас.