Доставките се трансформират. Кулинарната култура се променя!

Добре е отново да разгледаме новия тренд на доставките, по пример на Обединеното кралство и Америка: надигането на “Черната кухня”. Това са кухни (или ресторанти), които са фокусирани предимно в бизнеса с доставки. Една нова таква платформа във Великобритания и Франция е taster.com. Те имат много обекти с бюджетни кухни и добре подготвен виртуален ресторант, които са направени с цел реализиране на доставки.

Много може да бъде научено от този нов тренд. Бранд, който е проектиран за интернет и това е важно за много експерти в индустрията, които смятат че ресторантьотството по интернет се е развило с 5+ години заради пандемията.

Фокусът на новите брандове само за доставки е изцяло върху храната, няма “Customer service” за който да се притеснявате. Няма контакт със хората, които в действителност консумират храната. Тя е приготвена и опакована с идея за доставка. Единственият проблем на доставката е, че тя често пречи в кухнята на ресторант който има и маси за сядане.

Идеята е храната за доставки да стига директно в домовете на хората. Да бъде хубава, добре приготвена, изглеждаща добре и разбира се вкусна и свежа. Друг фокус е да се използват местни продукти от местни фирми. Подпомагането на местния бизнес ще бъде голяма стъпка движейки се напред след коронавирус епидемията. В замяна този бизнес ще подкрепя местните ресторанти.


Готвене вкъщи с доставка


Все повече хора свикват с приготвянето и консумирането на обяд и вечеря в домашни условия. Ще наблюдаваме все повече работещи от вкъщи, понеже компаниите ще преразгледат нуждата от офис като цяло, а обедните доставки са напът да се увеличат ,драстично дори и след пандемията. Такава е тенденцията във Великобритания през последните години.

Независимо от всичко, бюджетът на много хора ще бъде преразпределен и максимално вложен в стоки и услуги от първа необходимост. А подобна практика – за доставяне на полу-готови продукти за готвене е почти неразвита в България. Идеята е, че свежо приготвени продукти, като паста или пакет с пресни зеленчуци ( и една лесна рецепта към тях) ще удовлетворят финансово и двете страни. Използването на местни фирми и малко продукти за готвене, е ключът, който ще спести на хората време и ще отговаря на приемливо здравословно ниво.

Има лесни отговори. В момента сме в период на дълго прекъсване. Доставката на готова храна и готови продукти за готвене са заместител на това да правим всичко сами. Икономиката определя дали хората ще пазаруват и готвят все повече за себе си или ще посещават заведения. Представете си кошница с продукти готови за приготвяне на дадено ястие – интересна опция и възможност за преструктуриране на бизнеса и запазване на клиентския интерес. Всичко това все още не е развито достатъчно на Българския пазар. Кухни, които са разработени само за поръчки през интернет или по телефона са на път да вкарат креативност и свежест в бизнеса с доставки.

Докато ние смятаме, че ресторантьорския бизнес в България е към пътя на най-големите си промени до сега, какво смятате вие? Ние от zavedenia.com бихме искали да чуем вашето мнение. Моля, пишете ни като отговор на този мейл с вашите идеи и мисли. Ние сме тук за да ви помогнем да развивате вашия бизнес. Ние даваме възможност на много заведения да използват платформа за доставки (напълно безплатно). Ние предлагаме изработката на уебсайт, апликации, SEO, дигитален маркетинг, лоялност и много други услуги още от 2007 насам.

И на последно място ще споменем, че сега е моментът да се подготвим. Сега е моментът да се организираме за промяната, когато рестрикциите се вдигнат. Сега е моментът да се мисли как да привлечем тези клиенти обратно към нашия ресторант. Сега трябва да се помисли за нов бизнес модел.

Leave a Reply