Как да намалим текучеството на персонал и да увеличим печалбите?

Когато служителите ни са добре финансово мотивирани, е време да помислим и за други канали за увеличаване на приходите – и нашите и на персонала пропорционално.

Добър подход е методът на игрите!

Пример 1) Бонус получава този, който успее да лансира най-много 4-степенни менюта за една вечер (салата, предястие, основно и десерт). А когато гостите се чувстват преяли – предложете им да опаковате десерта за вкъщи, защото наистина си заслужава.
Пример 2) Посочете на своя персонал артикулите от менюто, които носят най-голям марж на приход. Който продаде най-много от тях – получава награда. Чпрез софтуерната система може да следите в реално време кой води в тази игра и да мотивирате другите участници.
Пример 3) Събиране на данни за имейл маркетинг и потенциални “последователи” (фенове на социалните ви страници). Служителите Ви могат да са много ефективни в тази дейност, ако знаят, че събралият най-много имейли на клиенти ще получи бонус / награда. Това е индивидуална конкуренция
Пример 4) Групови / екипни задания. Определете обща цел за екипа, накарайте го да работи като отбор, да се самообучава за постигане на по-добри резултати. Например, ако “лайковете” на фейсбук страницата на ресторанта нарастнат със 100 на седмица, значи персоналът е работил в тази насока успешно – получават се бонуси / награди.
Пример 5) Определяйте служител на месеца и поощрявайте инициативността му финансово. Това може да е лицето, извършило най-много продажби за единица време. А може и да е лицето, което лично с тайно гласуване са посочили неговите колеги.
Пример 6) Дарявайте. Това е знак, че Ви пука и за света наоколо, а това е заразно. Обявете пред своите гости, че 1% (примерно) от тяхната сметка отива за благотворителна кауза. Оставете на служители да говорят от ваше име, така ще приемат каузата и за своя.
Пример 7) Оценявайте обратната връзка – мотивираният служител е изслушаният служител. Често екипът е по-компетентен и по-навътре за някои въпроси относно управлението на отделните звена в ресторанта. Вземете най-добрите идеи, поощрете инициаторите им.

При провеждането на която и да е игра включването на управленския персонал в процеса води до по-голяма ефективност от занятието – давайте съвети от опит на своите служители как да осъществят по-добре задачата. Мотивирайте ги с думи, с идеи, и поощрения. Положителната нагласа на работното място не е лесна задача, но допринася много за цялостния успех от дейността и изгражда чудесна работна атмосфера в дългосрочен план.

ИЗТОЧНИК:
https://www.buzztime.com/business/blog/restaurant-management-contests-boost-morale-and-sales/

Leave a Reply