Помагат ли онлайн поръчките за растеж на бизнеса Ви?

Доказан факт е,  че хората обичат да поръчват храна за вкъщи, в удобно за тях време. Затова тази точка е редно да заеме място в плана за просперитет на ресторанта в бъдеще. Наблюдава се засилване на онлайн поръчките през последните години и това е напълно логично. Това са допълнитени приходи за бизнеса, без да се заема от капацитета на заведението и да се ангажира целия персонал (основно готвачите 😉 )

Следователно отговорът е ДА, оналйн поръчките на храна за вкъщи помагат за растежа и развитието на бизнеса Ви! По-надолу може да разгледате подробно защо това е така …

Вярвате или не онлайн поръчките увеличават стойността на самата поръчка, или иначе казано – когато поръчваме онлайн “без да искаме” поръчваме повече (слагаме повече продукти в кошницата).

Това вероятно ще го забележите, когато активирате тази услуга. Средният размер на поръчката е завишен. Причините са няколко:

– Дори и да остане нещо, то е вкъщи, ще бъде консумирано в последствие (или предоставено на домашния любимец);

– Клиентът може да поръча едновременно с намерение да има и за следващия ден / следващо хранене (например за обед за следващия ден в офиса);

– Няма напрежение. Вечерята/обядът могат да продължат толкова, колкото желаят клиентите, без да се притесняват, че “стоят на празна маса”, че “има чакащи за тяхната маса”, че “трябва да оставят бакшиш” и т.н. По-небрежната среда отпуска и след тежък работен ден, поръчката за вкъщи е предпочитана. Освен това никой не те притеснява с допълнителни предложения за консумация по време на хранене.

Онлайн поръчките увеличават и лоялността на клиентите. Това се забелязва най-ярко, когато едни и същи клиенти поръчват храна от вашия ресторант от различни източници (уебсайтове за поръчка на храна, фейсбук реклама, вашият бизнес уебсайт  и т.н.). Те са лоялни към вашата кухня. Покажете и вие лоялност – чрез комплименти, чрез лично отношение, отстъпки, изненади и т.н.  Съществува практика на клиентите на място в заведението да се предоставят ваучери за отстъпка при онлайн поръчка.  Така ги стимулирате да се превърнат във ваши редовни клиенти.

Важно е да сте достъпни както на място, така и в домовете на хората. По този начин и вие и те демонстрирате лоялност.

Наличието на система за онлайн поръчки ви прави по-ефективни. Отминаха дните, когато поръчките се извършваха по телефона. Тогава трябваше да ангажирате лице, което да приема, записва и предава поръчката към кухнята. Трябваше да раздавате брошури или да качвате в списания меню, цени … информация, която се променят ежемесечно. Предлагането на онлайн система з апоръчки увеличава ефективността на бизнеса като цяло, улеснява работата на персонала, оптимизира процеси.

Така ще спести разходи за заплати, ще ускори процесът на поръчка-приготвяне-доставка, ще ви осигури верни клиенти. И не на последно място, както вече казахме, клиентите поръчват повече, когато поръчват онлайн!

Онлайн поръчката е и най-точна. Вероятността клиент да поръча нещо по погрешка или да не е видял се свежда до минимум. Поради стъпките на реализиране на поръчката той може няколко пъти да се върне, да помисли, да размисли, да бъде прекъснат, докато натисне бутона “Изпрати”.

От възможността за оналйн поръчка се възползват не само младите хора, но и възрастните. Изследванията сочат, че лицата между 18-54 години (а с напредването на технологиите горната възрастова граница ще се вдига) поръчват непрекъснато през компютри, телефони, таблети.

С помощта на направените онлайн поръчки вие изграждате база данни. Както повечето собственици на ресторанти практикуват – те съхраняват имейлите на клиентите си за бъдещо ползване. Така те са по-близо до вас. Изпращането на оферти, нови предложения, ваучери за отстъпка или подаръци-изненади към тях, ще бъде оценено.

Подобна база данни няма как да бъде изградена с поъчки по телефона, а и рядко посетителите на място са склонни да оставят данните си просто ей така. Чрез направена онлайн поръчка вие оставате в контакт с клиентите си за по-дълго време.

ВНИМАВАЙТЕ! Винаги събирайте лични данни по реда на законодателството у нас и ги използвайте само по направлението, чрез което сте ги събрали. Ако един клиент се е съгласил да остави своя имейл, за да направи онлайн поръчка, то едва ли ще е щастлив, ако утре получи имейл с оферта за продаван автомобил (защото това е другият ви бизнес, примерно).

Онлайн поръчките предоставят и друг вид анализ. Не може да знаете точно колко пъти дадено лице е посетило заведението Ви, но знаете колко пъти е направило поръчка онлайн за последното тримесечие (примерно). Освен това знаете какво обича да яде и в кои дни е поръчвал. На база цялостен анализ вече знаете кои са най-харесваните ястия/артикули от менюто ви. Така може да оптимизирате и него в бъдеще.

Може да публикувате промоции, които да са насочени точно към онлайн активните клиенти, защото вече ги познавате добре 😉 Ако някои са поръчвали само веднъж – напомнете за себе си след около 5-6 месеца. Разберете защо не са поръчвали пак чрез кратка анкета. Обратната връзка ще ви даде точни материали за анализ и подобряване на работата ви.

В заключение може да кажем, че предлагането на онлайн система за поръчки е солиден плюс за вашия бизнес. Това е бъдеще. Много хора предпочитат уюта на собствения си дом и затова снабдяването с топла и вкусна вечеря вкъщи  е предпочитано.  Като ресторант от 21 век вие се развивате в конкурентна среда и е редно да сте гъвкави за нуждите на своите клиенти и да работите за увеличаване палитрата от предлагани услуги, които ще удовлетворят и тях и вас.

Leave a Reply