Как персоналът Ви да е мотивиран дълго време?

Какво мотивира хората да дават най-доброто от себе си?

Дори всеки да обича своята работа, идва момент, когато има нужда от точна мотивация. А в сферата на ресторантьорството трябва да сте във върхова форма всеки път. И така какво е ежедневна (регулярна) мотивация? Отговорите са обобщение на направено изследвате върху 20 готвача и бармана.
Не е изненада, че мотивиращо за персонала е щастливият и доволен клиент. Кой готвач не би искал да види празна чиния и благодарност от посетителите на ресторанта, че “храната е била така вкусна и приятна”.

Мотивиран е и всеки човек, който работи в приятна среда, в синхрон с нея. Не може да изисквате от сервитьора да е на висота, ако нямате чиста униформа, нямате достатъчно менюта за всички заети маси, няма синхрон кухня-бар или сте забравили да споделите с него за новите меню-предложения или липсата на чисти покривки в склада. Това ще демотивира всеки! Затова е важно да има синхрон, качество и познание за ситуацията от всеки елемент по веригата “управление на заведение”. Когато сте се погрижили за вашата част от работата може да очаквате и другите служители да го направят. Или на кратко: бъдете добър пример.

Високи очаквания. Хубаво е да държим летвата високо и както човечеството еволюционно върви нагоре, така и нашия малък бизнес, като негова проекция, НО внимателно и преценено. Твърде високите очаквания към околните демотивират . Не е вярно твърдението, че “ако не можеш да свършиш работата перфектно, защо изобщо я почваш”. От кога човек е перфектно същество, че да върши работата си така? Заблуда е и, че бидейки шеф, управляващ бизнес разбирате от всичко повече от останалите. Оставете място за обратна връзка със служителите си – изслушвайте ги, говорете често с тях, за проблемите, за нещата които биха променили и т.н. Винаги може да научите нещо полезно, а те ще се чувстват част от екипа … мотивираната част от екипа, която работи в полза на бизнеса.

Обучение цял живот. Никога не подценявайте дългосрочните инвестиции. Мисълта, че ще вложите повече отколкото ще получите не бива да е водеща, когато говорим за образование и споделяне на знанията. Предоставяйте възможнот на своите служители да надграждат познанията си в съответните области. Споделяйте с тях хитрини, методи и опит за постигане на добър резултат. Знанието е богатство и точно като такова ще бъде прието от персонала.

Страст към работата. Не случайно в България, и в частност в големите градове има толкова много ресторанти, кафета, барове, клубове, механи и т.н. Много хора обичат и искат да се занимават с тази дейност. Това само по себе си е мотивация. Мотивация да бъдеш по-добър, да учиш, да растеш. Нека всеки да намери своето място, за да може енергията да се насочва в правилната посока. Не очаквате барманът да поднесе правилно блюдата на масата или на сервитьора да направи невероятен коктейл. Не сменяйте ролите просто ей така. Няма да има доволна страна като теглите чертата.

Отегчение. Една от основните причини за демотивация на служителите е скуката и рутината от работата. Опитайте се да разнообразявате своя персонал, поставяйте нови и различн изадачи, давайте възможност да участва при подготвяне на нво меню, организиране на частни партита и т.н. Мотивационни процеси в това направление могат да се проведат и извън рамките на завеението – някакъв вид тиймбилдинг.

Финансовата страна на нещата. На възнаграждението няма да се спираме, защото за всеки е ясна неговата мотивационна сила. Обект на тази тема са нефинансовите средства за мотивация. А когато те са налице, бонусите за служителите са в кърпа вързани (премии, бакшиши, процент от оборота и т.н.), което влияе добре и на финансовата мотивция 🙂

ИЗТОЧНИК:
https://www.forbes.com/sites/megykarydes/2017/04/24/five-ways-bar-and-restaurant-staff-stay-motivated/#a990a7f33233

Leave a Reply