Значение на добрата визия: Как да сервираме правилно напитки?

Правилно поднесените напитки гарантират позитивно отношение на клиента, както и неговото завръщане и лоялност!

Независимо дали държите ресторант за бързо хранене или луксозен такъв, независимо дали е малък, голям, в центъра на града или в покрайнините – обслужващият персонал е Вашето лице, визия и първо впечатление. Те са първите, които посрещат клиента, те са първите, които го поздравяват, настаняват, обгрижват. Затова всеки собственик на заведение би искал неговите служители да са максимално добре обучени в обслужването. Положителните взаимооношения с клиента разкриват разликата между тези които ще се върнат и тези, коитоникога повече няма да Ви посетят.

От къде да започнем … от напитките, разбира се.

Напитките са добро начало на преживяването “вечеря”, например. Не крайте клиентите си да чакат твърде дълго за тях. Не карайте клиентите да чакат дълго изобщо да им обърнете внимание. Бъдете готови веднага да предложите нещо за пиене или да насочите в коя част на менюто (или винената листа) да погледнат посетителите. Служителите ви трябва добре да познават разнообразието на предлаганите алкохолни, безалкохолни, топли и студени напитки във вашето заведение, както и винената листа; налични количества и прочие. Интересен почерк би било, ако към съответната напитка предложите дребен комплимент. Тогава е редно да разучите и обучите служителите си коя напитка с какво “мезе” върви.

Как да подберем правилната чаша?

Съществуват определени размери и вид на чашите, в които се сервират съответните напитки. Редно е персоналът да е запознат с тази спецификация. Винаги сервирайте напитките в правилната чаша! Така ще съберете най-много точки от първоначалното клиентско впечатление. Например:

– Коктейлите обикновено се сервират в по-големи чаши с оригинална форма. Така ще има достатъчно място и за напитката, и за леда, и за украсата,  и няма да се разлива. Спецификациите по меню коктейли към вид чаши са широко разпространени и може да се намерят в интернет.

– Бирените чаши също могат да са в различни размери и форма, според типа бира – дали е тъмна, мътна, светла, чашата може да е стояла замръзена във фризера или не…

– Чашите за вино трудно могат да се сбъркат, но не правете изключение, ако бързате, по-удобно ви е или просто в момента не виждате правилната такава – никога не сипвайте бяло вино в чаша за червено и обратно! Чашите за розе и шампанско също се различават. Спазвайте етикетът!

– Чаши с двойно дъно – някои ги наричат старомодни, други – класика. Те са подходящи за алкохолни напитки като уиски, бърбън, коняк, ликьори. Малките чашки за шотове също са с дебело дъно, за да издържат на удърите в масата.

Кога да вземем поръчката за напитки?

Това може би е втората задача на вашите сервитьори, след като настанят клиентите на масата. Ако заведениео предлага вода – нека да бъде сервирана в процеса на настаняване. Никой не иска да държи клиентите си жадни, нали? Представете и обсъдете веднага менюто с напитки, вземете бързо поръчката и още по-бързо я поднесете на гостите.

Как да сервирате напитките?

Внимателно, с финес. По-добре би било сервитьорите да не говорятдокато сервират напитките, защото това може да окаже влияние с вибрации по чашите. Освен това винаги чашите трябва да се държат максимално далеч от зоната на пиене, т.е. там от където клиентът отпива.

Когато допълвате чаша за вода или вино – никога не докосвайте чашата с бутилката. Ако сами се сетите за тази услуга, клиентът ще остане много доволен.

Отсервирайте редовно празните чаши. Успоредно с това предлагайте “още едно от същото” или нещо друго за пиене.

Сервирането на вино е свързано с някои тънкости. Бутилката се отваря пред погледа на клиента и му се предоставя възможност за дегустация. Винаги използвайте салфетка от плат, за да подсушавате гърлото на бутилката от капки. Винот се налива, като бутилката се държи от към дъното (това запазва за по-дълго време неговите температурни качества), а чашата трябва да е поставена на масата (а не в ръцете на сервитьора).

В заключение може да кажем, че е важно персоналът да е обучен на тема севиране на напитки, защото първоначалното впечатление е не по-малко важно от храната в даден ресторант. Има тънкости, които е редно сервитьорите да познават. Редно е да са добре запознати и с конкретното меню за напитки и наличности. Все пак вашата основна цел е да осигурите едно незабравимо преживяване на гостите си, за което е необходимо усилие от началото до края, от лицето на ресторана до подправките в задния двор.

https://restaurantengine.com/train-your-staff-to-serve-drinks-the-right-way/

Leave a Reply