Да мислим по-пролетно с промо идеи за ресторанти и барове

И най-накрая замириса на пролет! С края на Март и началото на по-топлия Април идва и надеждата за разцвет, за топлина и светлина, за повторение на онези годишни ритуали, които ни зареждат с енергия и мотивират да продължим напред. Надяваме се на една по-добра година, и здравословно и работно. Малкият и среден бизнес претърпяха сериозни загуби, ограничения, лишения … сега има лъч надежда, че предстоят по-добри времена.

Но всеки уважаващ се бизнес не бива да разчита на климата и късмета за своя успех. Години като настоящата и 2020 изискват особени подходи, ум, изобретателност, за да оцелеем, а защо не и да се изкачим нагоре.

Предстоят хубави празници и поводи за почерпки, усмивки и радост: абитуриентски балове, редица рождени дни, имени дни,  Цветница, Великден и т.н. По-долу ще намерите някои интересни идеи за ресторанти и барове, които може да приложите в настоящите месеци за увеличаване на продажбите, посетителите, оборотите.

1. Предложете контрастни на зимата оферти с привкус на лято. Все още е рано да си представяме как лежим на плажа, но това е мисъл, която си струва да се връща в съзнанието ни по всяко време. Подобни мисъл и усещане предизвикват позитивни чувства в хората. Свържете тази позитивност с преживяяване именно във вашето заведение: освежете въздуха с пролетни аромати, предложете по-летни коктейли, използвайте ярки цветове и сезонни продукти. Нека музиката да е весела, светлината достатъчна, а ако е приятно топло навън – летните градини да са с допълнителен “пласт” зеленина. Сменете зимните декорации в интериора с пролетно-летни. Накарайте гостите си да се вувстват добре дошли в новия сезон.

2. Помислете особено старателно за откритите и полу закритите площи. В условията на коронавирус вероятно там ще предпочитат да изпият питието си вашите клиенти. Дори в студените дни. Дори при наличието на повече хора. Разпределете пространството, озеленете добре (зеленият цвят никога не е в повече за окото), сложете шарени цветя/ вазички/ постелки по масите и не карайте гостите си да чакат много сервитьора и менюто. Наблюденията последната година показват, че сериозен процент от оборота е събран в откритите площи (летните градини).

3. Измислете специфично “празнично” меню за отделните празници през пролетта. Обявете ги добре публично. Нека тематичните обеди и вечери са водещи. Така ще превърнете и делниците в празници. Специалните оферти за рожденици и именици също са добре дошли. А с какъв майтап ще посрещнете клиентите си на 1 Април? Какви сет предложения имате за абитуриентски куверт?

4. Тази година Великден е чак началото на Май, но ако вече сте обучили клиентите си, че не подминавате просто ей така празниците в календара, те ще очакват да посрещнете и Великден в такава светлина. Обявете предварително промоции и отстъпки за лоялни клиенти. Покажете меню, което може да се поръча с предварителна заяявка за вкъщи, примерно. Подарете на децата великденски яйца/ шоколадови яца, когато придружават родителите си в ресторанта ви.

5. Обновете менюто си. Вероятно най-честата сезонна практика при ресторантите и баровете … и най-необходимата. Сега е моментът да наблегнете на зеленолистни зеленчуци и червени плодове. След зимата всички имаме нужда от максимално витамини в минимален прием – предложете нещо такова, нещо БИО да има в менюто, Смути, салата за лесна консумация в джижение, Сандвич, който e вкусен дори студен и други grab and go идеи, защото пролетното време позволява почивка на пейката в парка и хората ще се възползват от това. Оформете сет менюта: здравословен обед + напитка на примамлива цена и т.н. Сложете повече сурови и пресни предложения в менюто за сметка на тежките мазни зимни гозби.

6. Не подминавайте и 22 Април “Деня на Земята”, както и 1 Май “Деня на труда”. Хубави поводи да “подарите” нещо на своите клиенти. Например за Деня на Земята – изгасете лампите, създайте романтична атмосфера; подарете цвете в саксия на дамите и т.н. За Деня на Труда почерпете клиентите си с допълнително бира или вино (за всяка поръчана наливна бира, получавате две, примерно) и т.н.

7. Бъдете социално отговорни. Измислете си малка благотворителна кампания, в която да участвате и да я лансирате пред аудиторията си. Поканете ги да станат част от нея. Например за Деня на Земята може да обявите, че всеки 1 лев от сметката ще бъде дарен за закупуване и озеленяване на градинката до ресторанта ви. Друг пример: с останалата храна или продукти – ще предложите топъл обяд/вечеря на минимална цена (за да не влизаме в парадоксите на даряване на храна) за възрастни хора, хора в неравностойно положение или бездомни хора. Обявете пролетните си предложения ВИСОКО. Сезонът дава възможност за подобни дейности на открито и благотворителните такива няма да пречат на редовните посетители на ресторанта. Поставете на видни, но защитени места касички с избрана и/или отговаряща на визията на ресторанта кампания.

Имате ли още идеи? Сигурни сме, че имате. Потърсете ни за съдействие Как да ги обявим най-атрактивно пред настоящите и бъдещи клиенти.

Свържете се с нас на познатите телефони: 0887 442693; 0888 123474 ;

Или ни пишете на: georgid (at) zavedenia (dot) bg