“Призрачна кухня” и “Виртуален ресторант”

С термина “виртуална кухня” или “кухня – призрак” наричаме онези ресторанти, които работят само за извършване на доставки. Познати още като “кухня в сянка” и “тъмна кухня” създаваме едно ново поле за изява, поле адекватно за Ковид ситуацията, в която се намираме. Разликата между призрачна кухня и виртуален ресторант е тази, че първото описва място (съоръжения), където се работи с повече от една марка храни/ ресторанти/ брандове, а второто обхваща един производител/конкретен бранд.

Световната тенденция показва едно сериозно увеличение ръста на виртуалните ресторанти в условията на епидемична обстановка / локдаун / здравна криза. Такава тенденция, разбира се, се наблюдава и в България, където голяма част от миналата и до момента към настоящата година, заведенията претърпяха сериозни загуби и отлив на клиенти. Дали затворени или стресирани, ресторантите и баровете тенденциозно намаляват приходите от реални посетители и увеличават тези от доставки на храна за вкъщи.

Ние от Zavedenia.bg, Booky.bg и Order.bg , както и до сега, ще съдействаме с превръщането на подобни идеи във възможност за успех!

* Виртуалният ресторант е бизнес, създаден конкретно за приемане и осъществване на доставка на храна. Поръчки се приемат по телефон, през личен сайт, през онлайн платформи. Нещо като отделен ресторантски обект, който функционира от и за реализирането на тези “бонус” поръчки. Но този обект носи марката и репутацията на основния, вече познат на аудиторията Ресторант.

* Кухня призрак е професионално ориентирана кухня за подготовка на готвена храна, който е предназначена за доставки (разнос). Така в едно помещение може да се събират няколко марки ресторанти или типове кухня, чиято основна цел е висок оборот от доставки. Кухнята призрак може да бъде виртуален ресторант, да обслужва дестинацации на множество виртуални ресторанти с различни типове кухня. Не на последно място може да служи и за кухня-майка на основния ресторант.

Защо придобиват такава популярност напоследък?

На първо място, разбира се, това е заобикалящата ни реалност или “новото нормално”, което достатъчно дълго се вмести в живота ни, за да остави трайни белези и навици. Един от тях е консумацита на любимата храна от любимия ресторант – от разстояние.  Наивно би било да мислим, че като отворят заведенита идния месец – изведнъж всички хора ще се втурнат да ги посещават. Може би когато климатът предразполага основно посещение на летни градини и тротоарни площи с масички, тогава ще се усети завръщане към “старото-нормално”.

Друга причина (при “нормално” условия на живот) е липсата на идеална локация, идеално помещение, идеален персонал и по-малко бюрократични главоболия за всички в бранша. И когато предлагате достатъчно добра храна и т е най-важното за вас – тогава дори дистанционно ще се опитате да стигнете до своите и нови клиенти. Виртуалните ресторанти спестват средства, което може да се отрази на крайната цена, която клиента плаща.

Не е за подценване и ниското първоначално капиталовложение, което виртуалните кухни и кунхните призраци изискват. Така по-лесно се стъпва на пазара, за по-кратко време и бързо може да се направят изводи за мащаба на производство, визията, обратната връзка. Свържете се с нас за повече информация.

Важен плюс на тези ресторанти е по-ниския риск от загуби и фалит. По-лесно приспособване на иновации, гъвкавост при настъпване на външни обстоятелства, растеж успоредно в процеса на работа. Изработването на подходщо меню, опаковка и транспортиране са  точките изискващи повече внимание. В следващия ни бюлетин ще наблегнем именно на тези точки.

Лесно управление на данни и таргетирани маркетинг решения

Да. Най-често поставяните въпроси последно време: Какво да правя с базата дани от клиенти? Как да се рекламирам пред точната аудитори, в точното време, на правилното място?

Поради факта, че пропускаме физически обект – всички поръчки са дошли или по телефона или онлайн. Това значи, че заведенита разполагат с конкретна база данни имена, телефони, адреси на своите клиенти. Освен това винаги може да попитате/проследите по кой канал са ви намерили клиентите (чрез кое маркетинг средтсво). Изготвянето на правилна статистика ще спести средства и ще привлече нови клиенти. И най-важното – всеки похарчен лев е насочен към правилната таргет група (вашите потенциални клиенти). Свържете се с нас за повече информация.

Как да стартирате Вашия Виртуален ресторант / Кухня призрак

Трябва Ви идея и план за действие. С какво ще впечатлите своите клиенти – изберете тип кухня (Тайландскa, Индийскa, Българскa, Суши, Вегетариански …).

Свържете се с нас (Order.bg), за да създаден стратегия за развитие на бранда, личен сайт за поръчки, лого, дизайн на менюто, рекламни стратегии, логистика на доставките.

Познаваме редица ресторанти ( от Zavedenia.bg), които могат да са ваши партньори, които биха споделили кухните и локаццита си с една обща цел – да развивате бизнеса си.

От много години Zavedenia.bg сме на пазара. Познаваме добре и ресторантьорския, и технологичния свят. А сега е време, в което тези посоки се пресичат осезаемо. Предлагаме висококачествена услуга на приемлива цена!

От 2020 Order.bg (сайт за поръчки и доставки на храна) дава гъвкави възможности на своите клиенти. Сами избирате чрез нас или лично ще извършвате доставките си, в кои райони, в кои часови диапазон и с каква отстъпка (ако желаете да сте привлекателни за нови клиенти). Това, на което държим е предлаганото от вас да е на реални цени, както е записано в менюто на ресторанта. Смятаме, че е грешна практиката с изкуствено завишените цени, заради високите комисионни. Това ви прави неконкурентноспособни. Наша базистна политика е да поддържаме ниски комисионни. Проверете сами!

Очаквайте продължение, когато ще стане въпрос за правилно изграждане на менюто за доставки, визия, опаковка, сантимент…