Пет начина да направите клиентите си по-щастливи

Както Уолт Дисни някога е казал “прави каквото правиш толкова добре, че клиентите да искат да го виждат отново и отново и да го покажат на приятелите си”. До голяма степен тази максима е приложима и в ресторантьорския сектор (както и в други ниши, разбира се). Цел на всяко заведение и хората зад него е да удовлетвори желанията на клиента до толкова, че той да се върне  отново и отново, и то не сам,  а в компания на приятели, роднини… Лесна или трудна е тази задача? По-долу може да прочетете 5 начина, с които да направим клиента по-щастлив и да увеличим шансовете да се превърне в редовен посетител на нашия ресторант.

 

# 1 Увеличете приятелските отношения на персонала си

Ако до този момент не сте наблегнали на качеството на обслужване и ежедневното обучение на служителите си е време да го направите. Проучванията сочат, че близо 90% от клиентите не се връщат в дадено заведение, именно поради лошо обслужване. Освен това даден клиент е готов да заплати  25%  по-висока цена, когато е доволен от обслужването. Тези цифри са достатъчно красноречиви, за да се обърне внимание.

Доброто обслужване започва от момента на влизане в ресторанта и завършва в момента на излизане от него.

 

#2 Наградете клиентите

Спечелете сърцата на хората с “програма за лоялни клиенти”. Всеки обича да получава нещо повече от очакваното – това прави хората по-щастливи. Така вероятността клиентът да се върне отново и да се похвали на потенцилани клиенти е по-голяма.

Примери за подобни награди са карти за отстъпка, карти с попълване на точки/ печати/ брой посещения, при които се получава нещо безплатно или с трупане на точки, които носят някакви бонуси. Изненадите също са идеен похват. Хубавата изненада води след себе си добро настроение (например: поднесете към кафето бискитка или чаша вода, без да знае клиента; напълнете купа с късмети и раздавайте на всяка пълна маса по един и той винаги да носи някаква печалба, дори и скромна – отстъпка от сметката, безплатна напитка, безплатен десерт, хляб и т.н.).

 

#3 Превърнете лошите впечатления в добри

Продължителното недоволство по време на вечеря или обед в заведението е лошо за бизнеса. Оплакванията трябва да бъдат решавани бързо и ефективно. Това внимание към мнението на клиента ще го направи по-щастлив,  ще обърне тона на разговор и ще доведе до едно приятно прекарване.

Важно е, да обучите персонала в тази насока – как бързо и ефективно да решава възникнали дребни недоразумения. Не бива да се подценява това, че са “дребни”. Студено сервирана храна, не добре изпечено месо, забавяне в обслужването и т.н. са причини за недоволство от страна на клиента. С малки усилия, уважение и усмивка те могат да бъдат решени на момента. Ако сте допуснали грешка – предложете някаква компенсация (безплатен десерт, напитка и други). Тази инвестиция ще се върне, когато доволният клиент Ви посети отново.

 

#4 Изненадайте клиентите с нещо ново

Експериментирайте. Изненадайте с някаква награда случайно избрана маса с клиенти или такива, които са редовни посетители, така че всички в ресторанта да видят. Не е нужно това да се прави често, но важното е да е спонтанно – без никой да очаква. Ако клиентът е редовен, обръщайте се към него по име. Личното отношение винаги изненадва приятно и прави хората по-щастливи. Поканете танцов ансамбъл, гост готвач (който да обърне внимание на посетителите)  или добавете друго забавление към традиционната вечер като елемент на изненада, като безвъзмезден подарък към вашите клиетни.

 

#5 Направете здрава връзка

Дългосрочните отношения работят добре за бизнеса. Осигурете на заведението си редовни клиенти с лично отношение и внимание към тях. Научете имената им, запомнете ги и като се върнат обратно ги поздравете лично. Попитайте ги как са, какво им се хапва (пийва)  тази вечер, предложете им вие. Благодарете им за посещението, когато си тръгват и попитайте дали всичко е било наред. Кажете, че ги очаквате скоро пак. Те ще се върнат. Такова е времето, в което живеем – личното отношение  в важно и високо ценено от хората, те търсят това, те се радват на внимание.

Инвестицията в редовните клиенти е по-малка от тази за набиране на нови такива. Осигурите ли на бизнеса си определен процент редовни посетители приходите ще нарастнат сами. Освен това щасливият клиент ще направи безплатна реклама на новия клиент, което чудесно. Затова не пестете внимание и уважение към редовните си клиенти.

 

Източник: https://restaurantengine.com/make-your-restaurant-customers-happier/

Leave a Reply