Как да мотивираме нашите служители?

Когато в кухнята нещата са добре приготвени, когато сме се погрижили за интериора, екстериора и това да ни забележат … какво остава, за да тръгнем в положителна посока в дългосрочен план? Вероятно всеки знае, какво се случва, когато има добре мотивирани и щастливи служители? Заведението разцъфтява. Просперира с пълна сила!

Клиентите са впечатлени от невероятното обслужване. Масите са пълни през цялото работно време на ресторанта / клуба. Кухнята работи на пълни обороти. Заведението започва да печели повече, а неговите служители (членове на екипа) се чувстват по-добре.  Тогава вече не е нужно да ръчкате персонала да работи по-усърдно. Те сами предприемат това действие.

Звучи хубаво, нали? Не е невъзможно. Даже е по-лесно, отколкото повечето управители мислят. В редовете по-долу може да прочетете някои предложение как това да се случи на практика.

 

Ежедневни / седмични съревнования

Естествената конкуренция между хората, в случай между служителите във Вашия ресторант, не само ще увеличи поръчките и от там приходите, но може да обогати асортимента на предлагани артикули от менюто към даден клиент. Т.е. сервитьорът ще предлага различни елементи от менюто, според първоначалните си впечатления за предпочитанията на клиента, както и според наблюденията си до момента кое ястие, с коя салата, десерт или питие върви. Така може да спечелите в две направление – повече поръчки и по-висока оценка на обслужването (повече доволни клиенти).

Добър вариант за създаване на конкуренция между служителите, която да не е отегчителна в даден момент е играта “Бинго”: създавате листове със специфични полета на артикули от менюто, които се държат от всеки сервитьор / барман. Първият сервитьор / барман  зачеркнал цял ред (т.е. продал е въпросните артикули), например, печели състезанието. Играта може да се обогати и с награда за всеки продал за деня артикули от всички полета или от 50+1 % от предложенията и т.н. (варианти много).

 

Друг вариант за мотивация на конкурентно поведение при персонала е добавяне  на името на сервитьора продал определен артикул за деня (или група от артикули – специфичен коктейл, оферта на деня, даден десерт и т.н.)  в списък от имената на всички служители. В края на деня награда ще вземе този, чието име се повтаря най-много пъти.

Поощрение от клиент: когато даден сервитьор е споменат пред управител / мениджър / собственик на заведение, неговото име се добавя в месечен списък на похвалени служители. В края на месеца името, което най-често се повтаря получава награда (в случая подходяща би била финансова награда).

Като мениджър на дадено заведение сами ще забележите кои варианти са подходящи. Те не трябва да отнемат твърде много вниманието на служителите ви. Помислете как да добавите и обслужващия персонал, който няма пряк допир с клиентите (екипът в кухнята, зад бара …)

 

Текущо обучение

Както всички останали, така и служителите в ресторантите и баровете най-добре се учат по време на работа. Не само, че така се чувстват по-обвързани и ценни за бизнеса, но и удовлетворени, че заведението инвестира в тяхното моментно развитие и напредък.

Изследванията показват, че повечето управители сега са започнали своята кариера като служители от най-ниско ниво. Ако искате да изградите лоялен екип от ключови служители, трябва да им предоставите знанията и уменията за което. Изпратете служителите си на обучение или поканете компетентен учител при вас.

 

Празнувайте с екипа си

Когато някой служител се е завърнал от обучение, от практика на друга място, завършил е образователна степен или просто има рожден ден – създайте предпоставки за групово отбелязване на празника. Намерете време някой път да празнувате извън рамките на работното място. Така ще покажете заинтересованост и свързаност с екипа, дори в почивните дни.

Ако нямате толкова време, може да изненадате служителя на място с малка изненада – торта, вино, бонус. Тези малки жестове също допринасят за ангажираност и мотивиране на персонала.

 

Финансови стимули

Ако се стремите да намалите текучеството на персонал и искате да задържите в дългосрочен план своите служители. Един от начините, по който можете да насърчите лоялността в това отношение  е да предложите годишен бонус (или 6 месечен) или цялостно увеличение на почасовия хонорар, с всяка следваща започната година при Вас ( или на всеки 6 месеца, примерно).

Много заведения назначават служителите си на минимална работна заплата. Това означава, че тяхната мотивация за работа ще се крие в редовността на бонуси, поощрения и бакшиши. Ако не може да си позволите гъвкавост от към финансови стимули, увеличете нематериалните поощрения – повишение, признание, повече почивни дни, избор на смени и т.н.

 

Предварително съгласуване с новостите в заведението

Готвачите и сервитьорите са хората, които ще поднесат пред публиката вашата идея за ресторант, хранене и т.н. Затова е добре да се консултирате с тях преди нещо ново да се появи на сцената.

Например, преди въвеждане на ново ястие към менюто е добре да направите групова дегустация и да поканите на обсъждане всички членове на екипа. Така печелите в няколко направления: екипът се чувства важен и спотен около някаква идея, може да изкаже мнение, предложение, редакция, а вие ще получите компетентна обратна връзка и друга гледна точка върху идеите ви. При предлагане и поднасяне на новото ястие, сервитьорът ще се чувства сигурен в неговите качества, а това пред клиента прави добро впечатление.

 

Съобразяване с личния живот на служителите

Рядко се случва и затова прави силно впечатление – когато управата на дадено заведение има отношение към личните задължения на екипа си. Когато съгласува графиците си с възможностите на персонала, когато ги освобождава за лични празници или неотложни ангажименти; когато затваря по-рано, за да може всеки да отпразнува национален празник с близките си и т.н. Ако заведението е подходящо може да организирате и в него отбелязването на даден празник на служител.

Извън финансовите стимули, това е номер едно в мотивация на персонала – да има избор, да има изключения в негова полза и да не се чувства притиснат отвсякъде. Служителите на ресторанта се нуждаят от баланс между работата и личния живот, както всеки човек, така че помислете как можете да организирате работните смени, за да позволите на екипа си да се съсредоточи и върху наистина важните неща в живота.

 

Подновете инвентара, униформите, изискванията

Няма нищо по-разочароващо от това даден служите да не може да работи нормално или да изяви себе си поради архаичност на вижданията и инвентара на заведнието. Демотивиращо е когато служебната униформа не е направена по размер за конкретния служител, когато има дупки по покривките и пукнатини по чиниите, когато масата се клати или менюто е скъсано, печките работят бавно, а компютъра забива. Помислете за тези фундаментално значими елементи, които отблъскват и служителите и не след дълго клиентите. Ако персоналът не се чувства добре в “кожата си”, неминуемо това ще бъде забелязано и от клиентите. Цялостната визия изгражда лоша репутация за бизнеса ви.

Добра идея е веднъж месечно да искате обратна връзка от служителите си – какво биха подобрили в процеса на работа. Така ще гарантирате успеха на бизнеса си, а екипът ще се чувства значим във взимането на решения. Даже може да работите заедно в отстраняване на недостатците и решаване на проблемите.

Вече сте готови да мотивирате по-добре служителите на вашия ресторант / бар. Дори само една тактика да приложите правилно ще има успех. Незабравяйте, че вие и служителите сте неразривно свързани за успеха на бизнеса. Работната среда е по-приятна и забавна, когато отношенията са изгладени.

източник на материала:

https://wheniwork.com/blog/how-to-motivate-your-restaurant-employees/

Leave a Reply