Професионално за заведения и хотели

Официален Дневник на Zavedenia.com – За заведенията и забавленията

Advertisement

Министерството на здравеопазването (МЗ) започва да проверява как се спазва забраната за тютюнопушене на обществени места. Инспекциите ще продължат до 18 март и в нея ще участват всички 28 Районни здравни инспекции (РЗИ).

Новите правила за тютюнопушенето на обществени места влязоха в сила в края на миналата година, припомнят от ведомството. Според тях пушене в закрити обществени места като ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, гари, летища, транспортни средства, офиси, училища се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.

Местата за пушене трябва да бъдат по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация, отговаряща на всички технически изисквания, гласят новите разпоредби.

На вратите на местата за пушене трябва ясно да бъде оказано, че помещенията са за пушачи, както и че пребиваването на младежи под 18 години в тях е забранено.

В заведенията за хранене и развлечения  с площ по-малка от 50 кв. м. пък собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Обобщените данни от тематичната проверка ще бъдат готови до 25 март. Санкциите за нарушителите са регламентирани в Закона за здравето. За едноличните търговци са от 300 до 1 500 лв., а за юридически лица – от 500 до 10 000 лв. С глоба от 50 до 300 лв. се наказват физическите лица.

Източник: Inews.bg

Мнения и коментари

There are no comments for this post.

Споделете мнение или коментар