Професионално за заведения и хотели

Официален Дневник на Zavedenia.com – За заведенията и забавленията

Advertisement

smokingНай-вероятно до 2013 тютюнопушенето в заведенията ще бъде преустановено. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти на заключителната среща в българското посолство в Токио.

Основен мотив за забраната е голямата сметка на здравеопазването – 3 млрд.лв. годишно. Смята се, че до голяма степен вредата от цигарите е причинител на редица заболявания и вреди на здравето и на пушачите, и на хората около тях.

Няма да има допълнителен гратисен период за новите условия за тютюнопушенето в обществените заведения. Това заяви в предаването „Кой говори” д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в Министерството на здравеопазването. По думите й проверки на заведенията по новогодишните празници едва ли ще има, но инспекторите вече са в готовност да следят за това как заведенията спазват наредбата за пушенето. Д-р Маша Гаврилова съобщи, че органите за опазване на общественото здраве вече ще контролират и предлаганото в някои заведения „пушене на наргиле”, като ще се следи за съставките на използваното вещество. Чуйте коментара на д-р Гаврилова за готовността на заведенията за новата наредба и кога ще бъде въведена пълната забрана за пушене на обществени места в България:

Българинът за съжаление никога не е готов. И три години да имаше, пак в три без пет щяхме да започнем приготовленията. Промените в Закона за здравето влязоха в сила от 2 юни. Там бяха дадени основните положения, даже много подробно бяха разписани за малките, за големите (заведения). Срокът тече от юни и мисля, че беше достатъчен.

//www.darikfinance.bg

Подготвя се пълна забрана за тютюнопушене в заведенията до 50 кв. метра!

През лятото на 2011 година трябва да се въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията до 50 кв. м. За това се договориха министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Десисилава Атанасова, представители на Министерството на икономиката, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София на среща при премиера Бойко Борисов.

Предложението предстои да се разгледа от ПГ на ГЕРБ. Причините за промяната са, както в подобряването на здравословната среда за живот, така и на премахването на неравнопоставените условия за работа на бизнеса в България.

В момента в страната има различен режим за ограничаване на тютюнопушенето на закрити обществени места. Големите заведения над 50 кв. м. трябва да обособят специална зона за пушачи, за чието създаване да инвестират допълнителни средства. В противен случай трябва да забранят изцяло пушенето в тези заведения.
В същото време собствениците на малките кафенета и барове под 50 кв. м. могат да избират дали в тях да се пуши или не. Според бизнеса това създава неравнопоставеност в работата им.
Затова в средата на годината ще се въведе пълна забрана за пушене и в малките заведения. През 2012 г. ще се вземе решение и затова кога в страната ще се въведе пълната забрана за пушене на всички закрити обществени места.

Тютюнопушенето е основен рисков за развиването на редица социално-значими заболявания, каквито са онкологичните, сърдечносъдовите и белодробните. Затова въвеждането на ограничителни мерки е политика не само на България, но и на целия Европейски съюз. Пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места е въведена в: Ирландия (март 2004 г.), Норвегия (юни 2004 г.), Италия (януари, 2005 г.), Швеция (юни 2005 г.), Шотландия (март 2006 г.), Литва (януари 2007 г.), Латвия (януари, 2007), Албания (януари 2007), Уелс и Северна Ирландия (април 2007 г.), Англия (юни 2007 г.), Исландия (юни, 2007 г.), Финландия (юни, 2007), Естония (юни 2007 г.), Дания (август, 2007), Франция (февруари 2008 г.), Недерландия (юли, 2008), Турция (2008/2009), Гърция (2009), Кипър (2002-2010), Македония (2010), Испания (2011), кантони на Швейцария и провинции в Германия. В процес на внедряване на вече прието законодателство са Австрия, Люксембург, Португалия, Унгария.

//www.chambersz.com

Мнения и коментари

There are no comments for this post.

Споделете мнение или коментар