Професионално за заведения и хотели

Официален Дневник на Zavedenia.com – За заведенията и забавленията

Advertisement

beerСамо преди година наличието на тераса или лятна градина в ресторанта изглеждаше онази екстра, която през летния сезон привлича клиенти и увеличава оборота. Местата там се запълваха бързо и нямаше липса на желаещи да поседнат поне на чаша бира и приятен разговор. Днес откритите части на заведенията са полупразни, а бирата се пие предимно по градинките и в домашна обстановка.

Макар че сме в края на лятото, когато бирата е сред предпочитаните питиета, продажбата на кехлибарената течност значително е спаднала в заведенията. Икономическата криза, дългата и студена зима, дъждовното лято и слабият туристически сезон са довели до

4-процентен спад в продажбите

за първите шест месеца на годината, съобщи председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов. Спадът се дължи предимно на намалените продажби в сектора HORECA, където в различните региони са продадени между 10 и 20% по-малко бира, отколкото през същия период на миналата година, поясниха пивоварите. HORECA каналът представлява около 28–30% от общите продажби на пиво в България, докато на “топлия пазар” – търговската мрежа, се падат 70–72%.

Според   Дончо Хаджиев, маркетинг мениджър на “Загорка АД”, HORECA каналът за продажба на бира е от изключително значение по отношение формиране предпочитанията на консуматора към търговската марка. “Ето защо в търговския екип на “Загорка” АД отделяме време и внимание на обучение на търговските ни представители за ефективни начини за партниране със собствениците на заведения и за представяне на портфолиото ни от марки”, каза той.

От “Каменица” посочиха, че търсят взаимополезно сътрудничество със сектора. “Инвестираме там, където инвестициите ни са ефективни и постигат търсения резултат по отношение на продажбите”, каза Деляна Тодорова, РR мениджър на “Каменица”.

Най-голям е спадът на продажбите по Черноморието

и в Северна България, съобщиха от съюза. Северна България е по-слабо развит икономически район, затова ефектът на кризата там се усеща най-силно. Слабата реализация в морските курорти пък се дължи на намалелия брой посетители. Освен че чуждестранните туристи са по-малко, по-редки гости по Черноморието са и българите, казаха пивоварите. Консумацията на бира се пренася вкъщи, а това се отразява върху оборотите на заведенията и те губят не само от намалените продажби на бира, но и на храни, които традиционно се сервират с нея.

“Въпреки че данните са до края на юни, а юли и август са традиционни силни месеци за продажби, не съм оптимист за развитието на бранша до края на годината”, прогнозира изпълнителният директор на “Карлсберг” – България, Александър Грънчаров. А според председателя на СПБ Владимир Иванов програмата максимум за тази година е достигането на нивото на миналогодишните продажби.

Според Дончо Хаджиев от “Загорка” в HORECA канала се наблюдава увеличение на пазарния дял на стъклените бутилки спрямо наливното пиво. “Причината е в стриктните изисквания при работа с наливно пиво за спазване на дисциплина и хигиена от страна на заведението с цел гарантиране високото качество. Това се постига с обучение на персонала, за което само определени заведения могат да покрият стандартите да предлагат наливно пиво. Дъждовното начало на летния сезон в комбинация с намаления брой посещения на консуматори в заведения са основните причини за спада на студения пазар (HORECA). Това рефлектира директно върху целия бирен пазар – продажбите за юни 2009 са със спад 5.4% спрямо юни 2008, а на  база натрупани продажби за първите 6 месеца спадът е 7.1% до юни”, посочи той. Въпреки всичко “Загорка” АД затвърждава лидерската си позиция за първите 6 месеца на годината с пазарен дял в количество продадена бира от над 34% и в 37% реализирана на пазара в стойност.

Още от миналата година “Карлсберг” почти напълно е излязла от хотелите, които работят на all inclusive

каза изпълнителният директор на компанията Александър Грънчаров. Причината е, че водеща за тях е ниската  цена и съответно ниското качество, така  че доставките стават неизгодни. Според Дончо Хаджиев, маркетинг мениджър “Загорка АД”, работата с all inclusive изисква добро парньорство между собственика на хотела и търговския екип на компанията. “Загорка” предлага условия, които да гарантират рационално съотношение между количество продадена бира и изграждане на търговската марка. Ако тези условия се приемат и се гарантира високо качество на предлагане на нашите марки, търговският екип има правомощията за договаряне”, посочи той.

“Имаме интерес да работим с всеки клиент, с когото можем да договорим взаимополезно сътрудничество”, заявиха от “Каменица”. “По отношение на предлаганата от “Каменица” бира в хотелите, работещи по системата all inclusive  – ние произвеждаме и продаваме бира от всички ценови сегменти, като сме еднакво критични и взискателни към това тя да бъде от най-добро качество”, подчерта Деляна Тодорова, РR мениджър на компанията.

източник: horemag.bg

Мнения и коментари

There are 2 comments for this post.

  1. ипотпал on ноември 8, 2009 11:24 pm

    истина е че консумацията в заведенията спада, но мисля че за сметка на това, консумацията на бира по домовете се увеличава

  2. morja on септември 12, 2010 11:39 pm

    tiq ot kamenica sa ludi … tova da pravi6 bira za 70 stotinki litara za all inclusive … bezumie .. nqma kak tova da e bira i te mnogo dobre go znaqt ..

Споделете мнение или коментар