Професионално за заведения и хотели

Официален Дневник на Zavedenia.com – За заведенията и забавленията

Advertisement

На тези, които искат да отворят собствено заведение, препоръчвам първо да разгледат сайта на консултантската компания за заведения http://www.ccrbg.com
Там са посочени доста от нещата, за които трябва да си дадете сметка преди да предприемете реални стъпки.

Ако имате достатъчно време и средства да се справите сами, знайте, че винаги може да ни се обадите за съвет или безплатна консултация. На никого не сме отказали помощ и съдействие. Процесът не е лек, но ако имате добра концепция и находчивост със сигурност ще се справите. По-долу съм публикувал ориентировъчен списък с документите, които ще са ви необходими. Очаквайте скоро още полезна информация по тази тема скоро и статистика относно най-посещаваните типове заведения. Късмет на всички начинаещи!

majik-cafe1

1. Съдебно решение за регистрация на фирмата.
2. Регистрация в данъчната служба – данъчен номер.
3. Регистрация в статистиката – издаване на номер по Булстат.
4. Откриване на банкова сметка.
5. Разрешение от ХЕИ.
6. Разрешение от Служба противопожарна охрана.
7. Разрешение от Електроснабдяване.
8. Разрешение от ВиК.
16. 9. Разрешение за дейността в зависимост от вида на стоките.
10. Разрешение за продажба на цигари.
11. Разрешение за продажба на алкохол (различни молби).
12. Заключително разрешение от МВР за обезопасеност на обекта.
13. Договор за наем.
14. Здравна книжка на собственика.
15. Здравно осигуряване на работещите.
16. Документ за социално осигуряване на личния състав.
17. окумент за пенсионно осигуряване.
18. Документ за електромер (закупуване, поставяне, узаконяване).
19. Документ за водомер (закупуване, поставяне, узаконяване).
20. Касов апарат (закупуване, фискализация, договор за сервиз).
21. Регистрация на касовия апарат в данъчната служба.
22. Документ за платени данъци и държавни такси.
23. Документ от градоустройствена комисия за съответния обект.
24. Касова книга и заверка в данъчната служба.
25. Кочан с фактури и заверка в анъчната служба.
26. Кочан с касови бележки и заверка в данъчната служба.
27. Везна (кантар) – закупуване и заверка в Центъра по метрология.
28. МПС – задължително гражданска отговорност, застраховка и преглед пред КАТ.

- Ники Коев

Мнения и коментари

There are 46 comments for this post.

 1. Жечо Мавродинов on септември 13, 2009 8:52 pm

  Един въпрос, на който получавам различни отговори.
  Мога ли да изкарам всички документи ХЕИ, пожарна и т.н. и да започне да работи заведението без да има статут на заведение? В момента има статут за магазин и офис. Има ли вариант, при който се започва процедурата по промяна на предназначението и заведението да работи?
  Благодаря ви!
  Ще ви бъде безкрайно благодарен, ако ми дадете отговор.

 2. admin on септември 16, 2009 11:19 am

  Трябва да подадете молба за категоризация в Столична община. Може да започнете работа с временна категоризация, което всъщност е промяната на статута.

 3. Камелия on септември 16, 2009 11:21 am

  Здравейте! Искам да взема работещо заведение под наем със топла и студена кухня какво трябва да направя и какви документи са ми необходими? Благодаря предварително!

 4. admin on септември 16, 2009 11:49 am

  След като е работещо заведението, трябва само да си уредите договора за наем с настоящия собственик.
  В момента се дават под наем:

  Заведение за бърза закуска в района на 5-те кюшета (София, 12.09.09)
  Район: Център
  Площ: 47кв.м.
  Цена: 400 Евро на месец
  За контакти: Елена Константинова 0885-827 100; 02/950 23 73; bestinvest-bg.com

  Работещ снек бар с градина (София, 05.09.09)
  Район: жк. Толстой бул.Рожен
  Площ: 85кв.м.
  Цена: 1500лв. месец.
  За контакти: тел.0888469588

 5. Антон on септември 28, 2009 6:06 pm

  Здравейте! Можете ли да ми кажете приблизително колко време отнема издаването на всички разрешителни при положение, че всичко останало е налице? Благодаря предварително.

 6. Мартин Христов on декември 7, 2009 7:24 pm

  Привет.

  Имам превъзходна идея за заведение за бърза закуска.
  Трябва да бъде на централно място. Средно голямо като площ.
  Разполагам с около 4000лв за старт, ала допускам че ще ми бъдат необходими около 6.
  Какво казва вашият опит?

  Главно предвиждам сериозни разходи по наема: 1 наем + 1 наем капаро + факът че заведението не би проработило по рано от три седмици след наемането на помещението и ще е трябва да имам готовност за трети наем.
  Нужното оборудване е по скоро скромно.

  М.

 7. Даниела on февруари 23, 2010 2:56 pm

  Здравейте,
  имам следното запитване : искам да отворя заведение за бързо хранене,където часто от предлаганите продукти ще се приготвят на място,необходимо ли е работника- готвач да представи диплома за конкретната специалност?
  Благодаря ви предварително и лек ден ви желая

 8. Георги on февруари 26, 2010 11:11 pm

  Здравейте от Разлог съм взех помещение под наем търговски обект около 25 квадрата,самостоятелна постройка която не е свързана към жилишна зграда с канализация, туалетна и тн..Преработих го на заведение за бързи закуски(дюнерджийница) с мивка ,аспирация малко складче,пожарогасители,самостоятелен ток за хладилиниците,подготвям и регистрацията на газовите уреди и тн.С две думи гледах да е всичко по закон.Подал съм документи в ХЕИ,пожарна.Действал съм и съм го направил по всички твхни изисквания.Почти съм готов и чак сега ми казаха познати че ще имам проблем че не съм направил смяна на статута на помещението за което даже не съм знаел какво е това.Дали ще мога да работя без тази процедура временно та чак сега да подам документи? или съм згавил като не съм знаел?И каква е процедурата?

 9. Ели Николова on март 11, 2010 1:13 pm

  Здравейте,

  Искам да направя кофи шоп от типа на ОНДА и КОФИ ХАУС, но в по-малкък размер. Намерила съм помещение, но е със статут на магазин или офис. Някой знае ли дали трябва да променям статута и колко време отнема приблизително.

  Благодаря предварително!

 10. Георги Иванов on април 13, 2010 8:02 pm

  Здравейте имам един въпрос,взех заведение с разрешително за кафе аперетив и бих желал да му сменя статута от кафе към бистро или механа ,какво е необходимо да направя че не съм наясно с процедурите или да запазя сегашното му положение,Благодаря ви предварително.

 11. Andre on април 29, 2010 2:25 pm

  Искам само да кажа, че не е необходимо чак толкоз да защитавате информацията която сте предоставили. Не е строго секретна и да неможе човек да си я набави. Просто махнете тази java която непозволява десен бутон на мишката или пък да информирам потребителите как да си я спрат.

  Благодаря предварително!

 12. Цветелина Трифонова on май 3, 2010 2:04 pm

  Здравейте,
  искам да отворя Детска Кухня? Искам да знам какъв тип помещение ми трябва и съответно всички останали различни изисквания?

 13. lili on май 17, 2010 10:51 am

  здравейте, в момента сме в процедура на промяна на предназначение на магазин в заведение за бързо хранене, след като подадем необходимите документи в съответната община, какви документи са ми необходими за да отворя заведение за бързо хранене тип тропс къща.

 14. Виолета on юни 12, 2010 9:19 pm

  Здравейте,
  в съседство с мястото, където живея има заведение. Човекът , който е дал съгласие за отварянето му е починал, аз съм наследник и не съм давала съгласие. От известно време собственикът на самото заведение се смени. Мога ли да го затворя, при положение че не съм подписвала нищо на настоящия собственик, а новото заведение не ме устройва.

 15. Койчо Иванов on юни 25, 2010 7:32 pm

  Здравейте,

  купих помещение и искам да го направя за бърза закуска намиращо се между 2 училища искам да попитам колко пари ще ми струва да си направя фирма и колко пари ще ми излезнат всичките документи които трябва да оправя

  Благодаря предварително.

  пишете на емайл-а

 16. Тодоров on юли 31, 2010 10:57 am

  Здравеите,може ли някой да ми посочи точно какви документи трябва да подам в хеи за да ми разрешат да заработи кафето което е напълно оборудвано,и какъв е срока за издаване на такъв документ

 17. Светослав on септември 26, 2010 5:16 pm

  Здравейте! Искам да взема едно заведение под наем, в момента не е разботещо, но до преди 6 мес. беше. От къде трябва да започна като цяло, трябва ли всички документи, който са написани по горе да се изготвят наново или трябва да бъде по друг начин? Просто незнам. Трябва да се създаде фирма /ЕТ/ или нещо друго, просто незнам. Благодаря предварително !

 18. Диляна on октомври 28, 2010 4:43 pm

  здравейте щевзимам кафене под наем,което има всички разрешителни и документи. Трябва ли аз да ги изкарвам на ново?

 19. ka3anovka on ноември 15, 2010 1:23 pm

  Здравейте! Искам да взема едно помещение което да се направи дискотека а през деня да бъде кафе намира се в сградата на последния етаж на нашата ПОЩА в моя град .Вътре е функционирало пак нещо към пощата има си 2 големи зали 2 по малки помещения 2 тоалетни ,табло за ток , вода, пожарни кранове, мястото е обезопасено има си вход има възможност да се направят още 2 като аварийни .За да се влезе в помещението трябва да се премине през голяма врата .На долните етажи има офиси който също имат такива врати които не позволяват на преминаващите по стълбите да пречат на тяхната работа.Интересува ме какви разрешителни ще ми трябват за там и къде трябва да се извадят .живея в град намиращ се в област Бургас. Ще съм благодарна ако ми помогнете .

 20. Анита on ноември 29, 2010 1:54 pm

  Здравейте!Имам една идея да отворя стол за хранене във частна фирма с достатъчно много работници.Ако може да ме посъветвате кои са първите стъпки които трябва да направя и какви са изискванията?Благодаря!

 21. надя петрова on януари 17, 2011 8:13 pm

  Искам да наема помещение със категоризация на магазин за хранителни стоки , но разрешението от ХЕИ е на името на фирмата и адреса на същия обект.Кава е процедурата и цената да остане на обекта, но да се смени само името на ЕТ.Ако някой знае за опростена такава, ще съм благодарна!

 22. Mariq on януари 25, 2011 5:50 pm

  Здравеите, искам да ви попитам ако искам да отворя кафе проблем ли е че понещението е с 1 тоалетна

 23. Тодоров on януари 30, 2011 12:33 am

  Здравейте!
  Наемам заведение, което е работило като ресторант, но е било затворено за 4 месеца.
  Какви документи следва да подновя и кои бих могъл да ползвам от предишните наематели.
  Благодаря!

 24. admin on февруари 7, 2011 4:00 pm

  @Mariq
  Здравейте Мария, няма да е проблем кафето ви да е с една тоалетна стига заведението ви да е с капацитет до 30 места. Важно е да обявите тоалетната че е за ползване от посетителите, а не само за персонала. Има случаи на съдебни дела по този въпрос. Успех в начинанието!
  http://zavedenia.info/2011/02/%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0/

 25. Мартин on май 16, 2011 2:18 am

  А знаете ли каква е процедурата и какви са нужните документи за разработване на такъв тип заведение,но в друга държава(напр. Америка)???

 26. admin on май 17, 2011 1:21 pm

  Колегите от Американския ресторант Fifth Avenue могат най-добре да ви помогнат. Те държат ресторант във Флорида и най-адекватно могат да ви помогнат.

 27. Мартин on май 19, 2011 10:58 pm

  А как мога да се свържа с тях?

 28. Мартин on май 26, 2011 3:52 pm

  Може ли да ми дадете телефон,мейл или адрес на офис,примерно???

 29. Галя on юни 23, 2011 4:27 pm

  Интересува ме, истина ли е, че през 2010 година е влязъл в сила закон, който задължава собствениците на заведения(в случая кафе с 30 места) да имат изградена вентилационна система. Предварително благодаря.

 30. Георгиев 0878 583 593 on юли 5, 2011 9:32 am

  Повечето от нещата написани тук са пълна глупост. Аз се занимавам с узаконяване на търговски обекти от 6г. вече и ми става смешно като ги чета тея неща. Всеки който иска да си отвори нещо свое по-добре поне консултира предварително а не да ходи сам в общината да разпитва защото така се оплескват нещата. Пример: помещението е със статут на магазин аз искам да го няправя бърза закуска, питам в общината и те естествено ми казват че трябва да се смени статута и точка по въпроса. Това струва много пари. Ако ние се захванем ще изкарамя всички документи за бърза закуска примерно за около 500-600лв. дори и със статут на магазин, но ако вече сте ходили и сте питали за този обект и там го значт това няма как да стане и ще си плащате като поп 3-4000лв. :) Който не ги разбира нещата няма смисъл да ги оплесква още повече.

 31. анна on юли 26, 2011 7:36 pm

  и искам да знам какво значи това регистрация по статистиката и къде се прави тази регистрация освен това наскоро съобщиха една новост че касовия апарат трябвало да бъде свързан с НАП -Агенцията по държавни вземания и задължават горките предприемачи на дребния бизнес да си го закупят това не знам дали го споменахте в изреждането на необходимостите да си отвориш едно кафенце

 32. Ани on юли 28, 2011 10:27 am

  Моля Ви , кажете ми наех ресторант,който е работел до преди 6 месеца,разрешителни има за всичко ,но на фирмата на предните наематели…как се процедира?

 33. dima on август 3, 2011 10:35 pm

  Здравейте ! Ние също търсим заведение под наем ,оборудвано в София.Пред дилема сме-със или без кухня.Отдавна сме във сферата и все още имаме спор с половинката кое е по-добре.Бар или кухня ? Каква комп. програма да изберем.За първи път ще опитаме ,дано не се изложим.

 34. Радослава on август 31, 2011 7:32 pm

  здравейте,искам да ви попитам искаме да отворим заведение от каде трябва да тръгнем ако само ние сме си персонал какво трябва да направим само здравни книжки ли или договори

 35. Dobroslav on септември 19, 2011 1:56 pm

  Здравейте,
  прекрасно е, че има хора, които да ти помогнат в евентуалното стартиране на нов бизнес. Ето го и моят казус:
  Имам възможност да наема едно заведение, работило до преди около месец като кафе-бар, което е с цялото си оборудване и всички разрешителни. До сега се е предлагало кафе, алкохолни и безалкохолни и студена кухня. Моята идея е да прибавя и топла кухня. Интересувам се от няколко неща:
  - трябва ли да имам собствена фирма или чрез договора за наем въпроса се решава?
  - изискват ли се допълнителни документи за топлата кухня?
  - ако се използва другата фирма как се води счетоводството? То ново ли трябва да бъде?
  - опитах се да направя една предварителна сметка (но май не ми се получи) за първоначалния необходим капитал за зареждане на най-необходимото – кафе, различни видове алкохол и безалкохолно. Според Вашият опит на колко възлиза тази сума – давам си сметка, че всичко е ориентировъчно. Заведението е за не повече от 40 души.

  Благодаря Ви предварително! Очаквам отговора Ви с интерес!

 36. Дора on септември 22, 2011 10:33 am

  Здравейте, искам да отворя ресторант същият има необходимите документи. Аз съм управител в ООД трябва ли да имам специална диплома и завършено образование за да имам заведение и трябва ли да се регистрирам в камерата на занаятчиите.

 37. Ангел on септември 29, 2011 4:06 pm

  Може ли да ми пратите някакъв телефон на който мога да се консултирам относно заведение за бързо хранене :?

 38. Мария on февруари 14, 2012 11:40 am

  Имам заведение с издадени всички разрешителни за работа!Интересувам се,ако искам да променя фирмата-собственик и съответно МОЛ-а,дали трябва на ново да се заплатят всички разрешителни или само да се пуснат уведомителни писма към съответните институции за промяна на собственика?

 39. Петя on март 5, 2012 4:07 pm

  На каква сума възлизат разходите по уреждане на документациите за отваряне на заведение под наем, неработещо през последните 6 месеца. Фирмата ще е ЕТ

 40. D@N on март 12, 2012 2:30 pm

  Здравейте,
  Реших да отворя бърза закуска на комуникативно място, което предполага добра възвръщаемост. Тъй като това е дейност, с която се захващам за първи път, бих искал някой ако има търпение, време и желание да ми даде информация за това, кое след кое следва. Ясно е, че се започва с регистрация на фирма, след това договор за наем… Моля Ви да ми разясните всичко, цялата последователност… какви документи са необходими, къде се подават и т.н. Бих се радвал ако ADMIN ми даде изчерпателен отговор.
  Благодаря предварително!

 41. velislava on март 24, 2012 7:05 pm

  Здравейте,искам да попитам нещо много важно! Искам да отворя Пекарна,но обектът който искам да наема е със статут на магазин за ламинат,собственика ми даде ключовете за обекта и ми казва да подпишем договора за наем ,да му дам наема,да започна да задвижвам нещата по оправянето на обекта там с ХЕИ и т.н а той щял да се погрижи за смяната на статута до един месец.Въпроса ми е мога ли да започна дейност без да имам нужния статут и да оправям документите с ХЕИ то или тоя гледа как да ме прецака и ще си вземе наема и нищо няма да направи и ще изгърмя с парите.

 42. Димитров on април 1, 2012 3:48 pm

  Здравейте, имам питане.
  За искарването на всички разрешителни е необходимо да има изградено вече заведение, но за всяко едно разрешително трябва да има точни изисквания. Къде и как мога да намеря тези изисквания, за да построя това заведение по всички тея изисквания? След влагане на сериозни инвестиции, ако изискванията се променят преди да съм искарал разрешителните и е невъзможно по независещи от мен причини да покрия изискванията, какво да правя?

 43. Иванов on април 23, 2012 1:07 pm

  Здравейте,
  имам следният въпрос:
  Какви са необходимите документи за регистрация, след като искам в едно помещение от 100 квадрата да направя кафе ( бистро ) и фризьорски салон. Идеята е че двете дейности ще да отделени с преградни стени, но въпреки всичко ще има достъп и видимост.
  Бих се радвал и за някакъв телефон за да се свържа с вас за да обсъдим обстойно този казус.
  Поздрави

 44. metodi on април 25, 2012 9:59 pm

  zdr. iskam da otvora nargile bar nqkoi moje li da m informira kakvi dokumenti shte mi trqbvat i blagodarq predvaritelni

 45. мечо on април 28, 2012 10:20 am

  Здравейте искам да попитам колко ще ми струва категоризация на обект който има разрешително за ползване само като кафе бар а сега аз да го направя на ресторант.Благодаря предварително

 46. Меги on май 7, 2012 11:37 am

  Здравейте, искам да попитам на каква позиция може да бъде нает за работа човек в кафе, категория една звезда. Доколкото разбирам от информацията в интернет не може да е барман. А в НКПД няма продавач кафе или сходна позиция, аз поне не намирам.
  Предварително благодаря.

Споделете мнение или коментар