Професионално за заведения и хотели

Официален Дневник на Zavedenia.com – За заведенията и забавленията

Advertisement

top-50Решихме да хвърлим още светлина върху класацията ТОП 50 в сайтовете на zavedenia.com, тъй като интереса към нея е изключително голям и все повече посетители  се ориентират към тази страница за да видят кои са най-предпочитаните заведения. За незапознатите ще отбележим, че на практика класациятa е максимално обективна и практически независима от пристрастията на екипа на zavedenia.com.

Има 4 основни критерия, с различна тежест, които определят положението на всяко заведение в класацията. Крайния резултат в класирането е сумата от стойностите на всеки от основните критерии (А+B+C+D). Топ листата се актуализира всеки ден според промяната на параметрите от предния ден, за това е нормално да има скокове и падове. Например, ако някое заведение е публикувало събитие, което предизвиква голям интерес, неговата позиция естествено се вдига на следващия ден.

Общата максимална оценка на едно заведение в класацията е 30т.

A. Посещаемост в профила на заведението (макс. 10т.)

Този критерий е един от най-съществените и неговата максимална стойност е 10 единици. Важно е да се знае, че отчитаните резултати за посещенията се нулират в началото на всеки месец. Естествено, ако някое заведение има специална реклама с банери, Вип позиция и др. неговите посещения се увеличават по-бързо от останалите, които нямат специална реклама. Това е следствие от ‘кликанията’ по рекламата. Рекламирането води до по-голямо присъствие на заведението на сайта и предизвиква повече посещения.

 • Обновявайте профила си редовно. Поне веднъж седмично качвайте нова снимка, сменяйте оферта или просто публикувайте коментар към посетителите. Това се показва веднага като новост на сайта и предизвиква повече посещения.
 • Пускайте или обновявайте ВИП позицията си, когато ви е възможно. По този начин заведението ви се показва по-нагоре в списъците и офертите ви се показват с по-голям приоритет.
 • Използвайте имейл машината за да информирате редовно почитателите си за новите неща от менюто или програмата си. Включете опцията посетителите ви да се записват за вашия бюлетин, ако желаят.
 • Пускайте ZMS ваучери, за да предизвикате повече действителни посещения в заведението си както и повече посещения на страниците си в zavedenia.bg и на личния си сайт.
 • Участвайте в рекламната игра “Вечер за двама”, която предизвиква всеки ден по около 1000 посещения и събира имейлите на играещите. Използвайте ги, за да превърнете участниците във ваши фенове.
 • Направете си рекламна стратегия за участие с банери. Препоръчва се рекламните банери да показват конкретни оферти или да рекламират новости в заведението ви.

B. Рейтинг на посетителите (макс. 5т.)

Това са зелените лентички, които показват колко е харесвано или не всяко заведение. Гласуването е достъпно за всеки посетител и е с “да” и “не” съответно за “харесвам” и “не харесвам”. Важно е да се знае, че от един компютър може да се гласуа само един път на ден. Освен това, системата е защитена от гласуване с роботи и преднамерени отрицателни гласувания от конкуренти на съответното заведение. Рейтинга на посетителите на сайта се генерира бавно и постепенно, а неговата максимална стойност е 5 единици.

Съвет: Не предриемайте неправомерни гласувания с ‘НЕ” за конкурентни заведения на вашето, тъй като защитата може да намали рейтинга на вашето заведение или да увеличи рейтинга на вашия конкурент.

Препоръка: Приканвайте феновете да гласуват по-често за вас. Изпращайте линкове за гласуване в имейл рекламата си.

C. Категория на заведението. (макс. 5т. = *****)

Това са звездите, които се дават на всяко заведение или хотел според наредбата за категоризиране на туристическите обекти. Максималният брой звезди е 5 и съответно максималната стойност на този критерий е 5 единици. Получавали сме много коментари относно целесъобразността на “звездите” и оплаквания, че условията и критериите на категоризацията не са актуализирани от времето на социализма. Във връзка с това е важно да отбележим, че в другите страни този критерий е далеч по-адекватен и тъй като нашият сайт съществува в няколко чужди държави сметнахме за необходимо да запазим неговото участие в класацията. Надяваме се, че в скоро време нормативните актове и наредби ще бъдат актуализирани според съвременните стандарти.

D. Специализираност на заведението и активност (макс. 10т.)

С цел предоставяне на най-пълна и актуална информация на нашите посетители, увеличихме тежестта на този компонент и максималната му стойност е 10 единици. Това означава, че шансовете заведението да влезе в ТОП класацията, ако зареди максимално профила си са големи. Тук влизат всички компоненти на представянето на заведението и неговите услуги и екстри: Богат снимков материал, галерии от протекли събития, специални оферти или промоции, публикуване на меню, публикуване на новини, кратко резюме за представяне, видео клипове, музика, екстри и др. Добре е да се знае, че колкото повече информация и визуален материал се публикуват, толкова повече посещения и интерес се предизвикват.

препоръки за максимален резултат по този критерий:

 1. Тип заведение: 1 тип
  • Максимална тежест ви носи, ако сте отбелязали само 1 ключова дума за тип на заведението в профила си. Например “ресторант”.  Ако посочите повече от един тип – оценката намалява. Например “ресторант, механа, кръчма, бирария” Приема се, че не е добре да се дефинирате като 4 или повече типа едновременно.
  • ВАЖНО: В тематичните класации заведенията се подреждат по основните типове, които се задават като ключова дума в профила ви. Пример: Ако искате да излизате в ТОП 5 МЕХАНИ – убедете се, че сте посочили механа като главен тип на вашето заведение (primary keyword). За повече информация звънете на 0898445675, Николай Коев
 2. Ястия в менюто: 30

  • Публикувайте поне 30 ястия или напитки от менюто си. Приема се, че това е достатъчно за посетителите да се ориентират какво предлагате.
  • ВАЖНО: Класацията не отчита прикачените .pdf  файлове за разглеждане(calameo)
 3. Снимки в менюто: 30
  • Покажете как изглежда това, което предлагате в менюто си. Ако заведението ви е ресторант – покажете храната. Ако е клуб – коктейлите и напитките.
 4. Главна галерия: 10 снимки
  • Главната галерия побира до 21 снимки, но се приема, че 10 са достатъчни за да се придобие обща визуална представа за заведението
 5. Тематични галерии: 5 бр.
  • Препоръчва се да се публикуват снимки от събития в заведенията, за да се ориентират посетителите по-добре за атмосферата и забавленията.
  • Препоръчва се заведенията да публикуват снимки от всички секции на вътрешното разположение,  особено ако има 2 или три етажа както и отделна галерия за лятната или зимната градина
 6. оферти: 5
  • Публикувайте кои са най-добрите неща, които предлагате в заведението си под формата на оферти.
  • Публикувайте кувертите си за празници или частни партита под формата на оферти. Не забравяйте да прикачите снимка и текст.
  • Пуснете обедното си меню като специална оферта.
  • Публикувайте атракциите на заведението си като оферти.
 7. персонал: 5
  • Важно е заведението да покаже кой ви обслужва. Препоръчва се всяко заведение да публикува информация за управителя. Добре е ресторантите да публикуват своите главни готвачи,  а клубовете техните DJ или постоянни изпълнители.
  • Приема се, че публикуването на 5 от ключовите служители в заведението е достатъчно да се ориентират посетителите кой ги обслужва и към кого да се обърнат при нужда.
 8. новини: 5
  • Новините са статии, които отразяват социалния статус и живот на заведението, под формата на т.нар. “Прес релийзи” . Те могат да коментират предстоящи или минали събития, които са свързани със съответното заведение. Например посещенията на известни личности или хора, чието посещение е чест за заведенията могат да бъдат отразявани, както и по-значими промени в менюто, програмата или интериора на заведението, честване на специални дати, именни дни, национални празници и др.
  • Публикуването на новините на сайта zavedenia.bg става с одобрение от редакторите с известно закъснение след подаването, за да бъде прегледана статията. Някои от по-нтересните статии се подават директно към медийните партньори на zavedenia.bg и се публикуват в престижни списания и сайтове като БАКХУС, сп. СВАТБА и др. Тези статии имат голям ефект за популяризацията на заведенията в медиите.
  • Публикувайте всички PR статии, които са писани за вас на скоро по интернет и печатните медии.
  • Публикувайте интересни статии свързани с името, кухнята и социалната ориентация на вашето заведение.
  • Използвайте интеграцията на zavedenia.bg  с facebook за да увеличите PR ефекта на вашите новини

Целта на класацията е да ориентира кои заведения са най-предпочитаните и защо. Все още е проблем да се направи обективна оценка на публикуваните коментари за заведенията, но те са широко достъпни за всички наши посетители. Собствениците и управителите на заведенията имат възможността и правото да отговарят на коментарите и да се ориентират спрямо публикуваните мнения относно качествата на управляваното от тях заведение. Това е онлайн варианта на “книгата за похвали и оплаквания”, която съществува във всяко заведение, но се използва сравнително рядко.

Класацията Топ50 представя всички заведения, които предизвикват по-голям интерес. В нея се включват клубове, ресторанти, механи, барове и кафета в общ списък. За да се представят най-изявените от всяка група, публикуваме кратки Топ5 по браншове в дясната колона на страницата с класацията. Топ 5 ресторанти, механи, пицарии, клубове, барове и кафета. Там са представени най-интересните заведения от всеки тип.

Важно е да отбележим, че има заведения, които са сравнително популярни, но нямат голяма онлайн активност, или пък разчитат само на собствените си сайтове. Това обяснява липсата им в тази класация, но нека феновете знаят, че е въпрос на време да се появят :-)

Екипът на zavedenia.com е отворен за всички конструктивни предложения и критики, които допринасят за повишаването на качеството на нашия сайт. Благодарим на всички, които ни изпращат ценни идеи и коментари. Това е един от начините да съдействаме за повишаването на нивото на обслужването в Българските заведения. Пишете ни на advertising@zavedenia.com!

Мнения и коментари

There are no comments for this post.

Споделете мнение или коментар