Професионално за заведения и хотели

Официален Дневник на Zavedenia.com – За заведенията и забавленията

Advertisement

Турция разшири съществуващата забрана за пушене на обществени места върху всички барове, кафенета и ресторанти, съобщи Би Би Си. Решението бе прието и влезе в сила въпреки съпротивата на някои притежатели на заведения, които казват, че така ще изгубят бизнеса си. То е продължение на влязлата през май в действие забрана за пушене в повечето затворени публични пространства, която е част от усилието за подобряване на здравето на нацията.

istanbul

В Турция има над 20 милиона пушачи, но допитванията показаха, че 95% от населението подкрепя забраната. “Работим за съхранение на бъдещето си, за защита на младежта” – каза здравният министър на страната Ресеп Акдаг.

Всеки, хванат да нарушава забраната, ще бъде глобяван 69 лири (45 долара), а собствениците на заведения, които не й се подчинят, ще се сбогуват с 560 лири при първо нарушение и с до 5 600 – при повторно. Местните власти са наели няколко хиляди души допълнителен персонал, за да следят пушачите и приложението на разпоредбите.

Много турци, обаче, намират, че решението е накърняващо демократичните им права и пледират да има възможност баровете да получават лиценз за разрешено тютюнопушене. Собственици на кафенета се опасяват, че забраната ще изгони много техни клиенти. Министър Акдар не е съгласен с това и каза, че няма причина за притеснение: “Обществеността подкрепя идеята за околна среда без пушек и единствените потърпевши ще са производителите и разпространителите на цигари.”

Пушенето е забранено вече от 15 месеца в правителствените учреждения, на работното място, в моловете, училищата и болниците. Под ограничителната мярка попадат и всички форми на обществен транспорт (таксита, автобуси, влакове, ферибооти). Правени са опити да се разрешат зони-изключения от забраната в психиатриите и затворите.

Автор: www.ekipnews.com

Мнения и коментари

There are no comments for this post.

Споделете мнение или коментар