Професионално за заведения и хотели

Официален Дневник на Zavedenia.com – За заведенията и забавленията

Advertisement

Untitled-4Малко известна тайна на ресторантската индустрия е лесната възможност да предизвика клиентите да похарчат повече пари отколкото са готови по принцип. Това не идва от примамването или изкушението от храната, а по-скоро от оформлението на менюто на ресторанта. При изпускането на валутния знак до цифрите в менюто, ресторантът изпраща сигнали към клиента, че цените не са реални пари, като по този начин кара човек да похарчи повече, отколкото би му се искало. В деградиращата икономика, този подход прави цялата разлика в ресторантския бизнес.

Това е проучване от училището за гостоприемство към университета Корнел. Изследването е базирано на тест с различни посетители в ресторант “Св. Андрей” в Хайд Парк, Ню Йорк. Предлагани са менюта с цени съответно със знак $, само с числа и такива, на които цените са изписани с думи ($20, 20, двайсет). Клиентите биха харчили повече, когато стойността е написана с думи, макар че в крайна сметка било заключено, че това се дължи на липсата на валутен знак в менюто. Установило се, че клиентите харчели с около 8% повече, когато липсвал валутен знак в менюто. Учудващо при това изследване е, че цените изписани с думи не довели до още по-високи разходи.

Според мнозина ръководители на изследването, хората, които са по-чувствителни към цените имат тенденция да си правят сметката на ум когато отиват на ресторант, но не правят това когато цената е с липсващ валутен знак непосредствено до нея. Валутният знак неминуемо идва да напомни, че се харчат пари, а липсата на знака отнема този акцент върху парите. Ресторанти са открили, че по този начин клиентите са по-спокойни когато не си смятат сметката по време на хранене и са склонни да похарчат малко повече пари като резултат.

Мнения и коментари

There are no comments for this post.

Споделете мнение или коментар